Poljska otvara sve arhive komunističkih tajnih službi!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poljska kreće krupnim koracima naprijed u želji da raščisti svoju nedavnu prošlost

Dok se nakon odlaska bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića u hrvatsku Vladu i javnost ponovno uvukla šutnja glede pitanja otvaranja komunističkih arhiva i klasificiranja te vrijedne građe, napredne i demokratske zemlje rješavaju svoju mračnu prošlost. Vladajuća koalicija HDZ-Most, nažalost, za sada ne spominje tu temu, iako hrvatska politička javnost vapi za njezinim otvaranjem.

S druge strane, Poljska kreće krupnim koracima naprijed u želji da raščisti svoju nedavnu prošlost.

24. siječnja Institut nacionalnog pamćenja (IPN) Poljske, odgovoran za spremanje i arhiviranje dokumenata bivših sigurnosnih službi iz doba komunističke diktature, objavio je 6500 datoteka do sada klasificiranih kao tajna. Svi preostali povjerljivi arhivi komunističkih službi moraju biti objavljeni do 31. ožujka, odluka je poljske vlade. Samo dokumenti čije objavljivanje bi moglo ugroziti sigurnost države ostat će u tajnim arhivima. Proces pregleda komunističke arhive se provodi u suradnji s poljskim sigurnosnim službama. Međutim, arhivi ne sadrže datoteke preuzete iz vojne obavještajne službe bivše „narodne vojske“ Poljske, kako su sami sebe nazivali armijski vlastodršci u praktički okupiranoj Poljskoj od strane sovjetskih snaga.

Otkrivanje tih dokumenata, premda može biti neugodno za neke ljude, uključuje i političare koji su obavljali važne funkcije u postkomunističkoj Poljskoj. To će zasigurno dati poljskim povjesničarima veliki izvor informacija o satelitskom položaju Poljske prema sovjetskoj Rusiji u godinama od 1945. do 1990., uključujući funkcioniranje političke policije, kao i osobe koje su surađivale ili su bile usmjerene prema tim službama.

Kada će konačno Hrvatska početi otvarati arhive koji bi, kao i u Poljskoj, mogli biti neugodni za neke pojedince iz hrvatskog političkog i javnog života, ali bi našoj zemlji donijeli prijeko potreban svježi vjetar u leđa, a hrvatskim povjesničarima neprocjenjivi izvor informacija koji bi u jedan čas riješili mnoge „dvojbene“ aktualne teme u javnosti?! Pitanje je naravno upućeno koalicijskoj vladi HDZ-Most-nacionalne manjine koja ima povijesnu priliku riješiti hrvatski narod opterećujućeg bremena prošlosti. To breme koje je podložno velikim manipulacijama na štetu Hrvata, a aktualni Mesićev slučaj je samo vrh sante leda koji potvrđuje rečen



Facebook Comments

Loading...
DIJELI