POLJSKA PODIŽE ŽIČANU OGRADU PREMA KALINJINGRADU! Zbog uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike stavlja fizičke prepreke prema toj ruskoj enklavi na Baltiku

Foto: Wikimedia Commons

Počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, prema mišljenju Varšave, Rusija želi olakšati, izjavio je u srijedu Mariusz Blaszczak, poljski ministar obrane.

Blaszczak je novinarima rekao kako nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, “odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde”.

Poljska već ima fizičku ogradu s kamerama i senzorima pokreta na granici s ruskim saveznikom, Bjelorusijom jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim “hibridnim ratom” uprenim protiv nje, Varšava je u rujnu 2021. uspostavila pojas širok oko 3 km i dug više od 400 km na granici s Bjelorusijom.

Unatoč tome što Poljska najčešće vraća migrante koji pokušavaju ući u zemlju, granična policija i nevladine organizacije koje djeluju na terenu javljaju svakodnevno o stotinjak pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, uglavnom migranata s Bliskog istoka.“Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema. Radovi počinju “već danas” na toj kopnenoj granici dugoj 210 km”, naglasio je poljski ministar obrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI