POLJSKI PREMIJER ODRIJEŠITO PREMA MACRONU: ‘Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijediti’

Foto: Flickr/Ministerstwo Rozwoju

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u ponedjeljak je pozvao na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istragu “genocida” u ukrajinskim gradovima nakon što je u Buči otkriveno najmanje 400 ubijenih civila. U svome govoru obratio se i francuskom predsjedniku te njemačkom kancelaru.

“Te krvave pokolje koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba biti suđen”, kazao je.

“Zbog toga predlažemo da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istragu tog zločina genocida”, a što je “neophodno želimo li doznati istinu o ruskim fašističkim zločinima”, dodao je.

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijediti”, poručio je francuskom predsjedniku.

“Nitko nije pregovarao s Hitlerom, ni sa Staljinom ni Pol Potom”, dodao je.“Ne slušajte njemačke poslovne ljude, njemačke milijardere (…) već glasove nedužnih žena i djece. Glasove ubijenih”, rekao je obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI