PONIŽENJE BEZ PREMCA: ‘Usred Subotice ured zaklade Kapetana Dragana! Tamošnji Hrvati zgroženi, sve je odobrio i sam Vučić?

Miranda Cikotic/PIXSELL

Gradska uprava Subotice dodijelila je prostor za rad zakladi osuđenog ratnog zločinca Draga Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan. Uslijedile su kritike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Mađarskog pokreta (MP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koji poručuju kako se ovo nije dogodilo bez znanja Vučićeve Srpske napredne stranke. Iz Grada poručuju kako je sve po zakonu.

Gradska uprava tretirala je zakladu kao humanitarnu organizaciju. Ured je otvoren u središtu Subotice s ciljem da se “pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije”, napose u Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je na osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Prošle je godine pušten iz lepoglavskog zatvora nakon odslužene kazne. Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao.


Predstavnik Hrvata zgrožen
Vasiljkovićeva zaklada registrirana je kao humanitarna organizacija.

Prvi je reagirao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je zgrožen ovim potezom.“Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?”, objavio je Žigmanov na Twitteru.

“Rehabilitacija ratnih zločinaca”
“Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i utjecaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Europska komisija i SAD”, naveo je čelnik DSHV-a.

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV.

 

Vučićev SNS odobrio useljenje?
“Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke (SNS). Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima – ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto”, navedeno je u njihovu priopćenju za javnost.

LSV je zatražio od lokalnih vlasti da u najkraćem mogućem roku isele Vasiljkovićevu zakladu. MP je pak optužio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je dio koalicijske vlasti u Subotici, da svom partneru SNS-u “asistira u ovoj nacionalističkoj reviziji”.

LSV je zatražio da lokalne vlasti u Subotici da u najkraćem mogućem roku isele Vasiljkovićevu zakladu.

“LSV smatra nedopustivim da osuđeni ratni zločinci nesmetano djeluju u javnom prostoru Srbije, Vojvodine i grada Subotice. Multinacionalni karakter Subotice i tradicija zajedničkog života se na ovaj način drastično narušavaju”, navedeno je u priopćenju gradskog vijećnika LSV-a Roberta Damjanovića Čokića”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI