PONOVNO POSKUPJELO GORIVO: Evo cijena za litru benzina te litru dizela

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Cijene goriva od ponoći ponovno su više u odnosu na ranije razdoblje. Tako na većini benzinskih postaja u našoj zemlji, litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 12,36 kuna, što je 17 lipa više nego dan ranije. Više su cijene i osnovnog eurodizela, i to za 34 lipe kao i za premium goriva.

Prema podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka iznosi 12,36 kuna.

Eurodizel je još više poskupio. Tako je cijena litre 13,04 kune dok je u ponedjeljak iznosio 12,70 kuna.

Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 8,5 kuna, a dizela za 17 kuna.

Podsjetimo, Vlada je na rast cijena goriva reagirala s dvije uredbe kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.



Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana je na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI