PONOVNO U ZATVOR! Nekadašnjem moćniku Požeške kotline dosuđeno četiri godine zatvora

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nekadašnji vlasnik koncerna Kamen Ingrad i svojevremeni najjači čovjek požeške Zlatne doline, ponovno je osuđen na kaznu zatvora.

Nakon 15 godina pravosudnih postupaka Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je dvije pravomoćne presude protiv Vlade Zeca.

Osuđeni su i njegovih suradnici te nekadašnji lokalni dužnosnici u Požeško-slavonskoj županiji i Općini Velika među kojima su njegova supruga Đurđica, bivši načelnik općine Velika Josip Perić i Ivan Đurđević, bivši direktor tvrtke Vodoprivreda Požega.

U ukupno dvije pravomoćne presude, svi su osuđeni na zatvorske kazne.

Među optuženima u jednom je predmetu bio i nekadašnji požeško-slavonski župan Anto Bagarić, ali kako je on preminuo u prosincu 2018. godine, postupak protiv njega je obustavljen, piše Jutarnji list.



Bračni par Zec provest će četiri godine u zatvoru?

Prema jednoj presudi, Zec i njegova supruga dobili su dvije, odnosno godinu i pol, a prema drugoj, oboje dvije godine i dva mjeseca zatvora. Ukupno je, dakle, Zec osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a njegova supruga na tri godine i osam mjeseci zatvora.

Prva presuda odnosi se na malverzacije mjenicama Požeško-slavonske županije koja je nezakonitim radnjama osuđenih oštećena za 9,8 milijuna kuna, što je u konačnici dovelo i do bankrota Županije.

Nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića iz 2016. godine Zec i župan Bagarić u tom su postupku osuđeni na dvije i pol godine zatvora, Đurđica Zec na dvije, a Đurđević na godinu i pol, no Vrhovni sud je osuđenima djelomično usvojio žalbe te je supružnicima Zec i Đurđeviću kaznu umanjio za pola godine, a protiv Bagarića je zbog smrti postupak obustavljen.

Novcem pokrivali dugove privatnog poduzeća županije

Bagarića se teretilo da je neosnovano i neovlašteno, bez znanja i odluke Županijskog poglavarstva, izdao cijeli niz mjenica Županije u korist Kamen Ingrada i s njim povezane tvrtke Vodoprivreda. Izdavanje mjenica uopće nije bilo evidentirano u poslovnim knjigama Županije, a na kraju su se mjenicama Županije zatvarala dugovanja Kamen Ingrada koja ta tvrtka zbog svoje nelikvidnosti i prezaduženosti nije mogla sama podmirivati.

Drugim riječima, novcem iz županijskog proračuna pokrivali su se dugovi Kamen Ingrada. Zec je, pak, u to vrijeme bio i važan politički čimbenik, sa svojom je Nezavisnom listom bio u koaliciji s HDZ-om te predsjednik Županijske skupštine, a potom i dožupan. Bagarića se teretilo da je zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti, Zeca da ga je na to poticao, a njegovu suprugu i Đurđevića da su bili pomagači.

Bagarić se branio da je mjenice izdavao u svrhu gospodarskog razvoja županije te da su supružnici Zec zloupotrijebili njegovo povjerenje i bez njegova znanja promijenili svrhu izdanih mjenica, no sud to nije prihvatio, kao ni obrane supružnika Zec i Đurđevića, pri čemu su on i Đurđica Zec bili zaduženi da unovče izdane mjenice. Đurđica Zec u svojoj je obrani isticala da su temelj za izdavanje mjenica bili ugovori koje je tvrtka imala sa Županijom, ali sud ni to nije prihvatio kao valjan argument.

Vrhovni sud nije prihvatio ni žalbu USKOK-a koji je tražio dulje kazne za optužene, ali i više iznose novčane kazne za Kamen Ingrad i Vodoprivredu. Pravomoćnim rješenjem potvrđeno je da Kamen Ingrad u stečaju mora platiti kaznu od 30 tisuća kuna te u državni proračun vratiti nepripadno stečenu imovinsku korist u iznosu od 12,9 milijuna kuna, ali proračun taj novac nikad neće vidjeti jer je Kamen Ingrad likvidiran.

Iz praktički istih razloga kao i u slučaju s mjenicama Županije supružnicima Zec proljetos je potvrđena još jedna bezuvjetna zatvorska kazna. Riječ je o kaznenom postupku vezanom uz eskontiranje mjenica Općine Velika gdje je modus operandi bio jednak kao i u slučaju s mjenicama Županije. Josip Perić, tadašnji načelnik Velike gdje je tvrtka Kamen Ingrad imala svoje sjedište, izdao je mjenice Općine vrijedne 6,9 milijuna kuna, koje su odgovorne osobe u Kamen Ingradu eskontirale i koristile za redovno poslovanje Kamen Ingrada.

Nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku, kojim je također predsjedao sudac Vekić, supružnici Zec osuđeni su na dvije i pol godine zatvora, a Perić na dvije godine. No, Vrhovni je sud djelomično uvažio njihove žalbe te su im svima zatvorske kazne umanjene za četiri mjeseca.

Od rješenja do zaprimanja prošlo 15 mjeseci!

Iako je jedno pravomoćno rješenje doneseno još 6. srpnja 2020. (za slučaj s mjenicama Županije), a drugo 25. veljače 2021. (za slučaj s mjenicama Općine), nitko od osuđenih još nije u zatvoru.

Naime, pravomoćna presuda za slučaj Županija čak je 15 mjeseci putovala s Vrhovnog suda na Županijski sud u Osijeku gdje su je zaprimili 17. rujna 2021., pa tek sada trebaju dostaviti nalog za izvršenje kazne onom Županijskom sudu kojem osuđenici pripadaju prema mjestu prebivališta. Kad je, pak, riječ o slučaju Općina, to je rješenje osječkom sudu dostavljeno 22. ožujka 2021. nakon čega je Županijskom sudu u Slavonskom Brodu izdan nalog za izvršenje kazne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI