POPLAVE PRIJETE HRVATSKOJ: Kupa raste strahovito brzo i izlila se, vreba opasnost od odrona poplavljene i kuće

Foto: Cropix

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je na županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci prekinut promet zbog izlijevanja vode i odrona zemlje te da promet teče obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i cestom Delnice-Prezid

Hrvatske vode izdale su priopćenje vezano uz stanje s poplavama.

“U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno  je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko – Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika”, napisali su.



Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić napisala je na svom Facebook profilu kako vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu.

“Danas na području Grada Delnica priroda pokazuje svoju ćud. Ugrožena su naselja uz Kupu, dio kuća je već pod vodom, padaline ne prestaju. Još samo 30 centimetra nedostaje da u Hrvatskom rijeka Kupa dostigne svoj maksimum i poplavi naselje. U Lučicama i Delnicama oborinska odvodnja je na izmaku snaga i jedva guta ove padaline. Operativne snage su na terenu, vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu. Crveni križ, HGSS i ostale operativne službe su u pripravnosti. Svi smo na terenu i dajemo sve od sebe. Hvala svim dežurnim službama na svemu što čine. Sada još samo da se i nebo smiluje”, napisala je gradonačelnica Delnica na Facebooku..

Zbog jake kiše i nevremena jučer u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave. Rastu vodostaji rijeka, zbog oborine koja je pala i još uvijek pada, na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

U Gorskom kotaru je u posljednja 24 sata palo preko 100 litara kiše.

Grad Delnice na Facebooku je objavio fotografije srušenog stabla.

“Neprohodna je cesta od Razloškog okruga prema Razlogama zbog odrona i srušenog stabla. Gradska služba Grada Delnica za nerazvrstane ceste je na putu”, napisali su, a u sljedećoj objavi dodali:

“Ako su vam potrebne vreće pijeska za zaštitu od poplava, kontaktirajte broj 812-131 ili broj 207-093.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI