Popularna SDP-ova gradonačelnica i Milanovićeva prijateljica, hvali se novim vrtićem! Je li ipak prevarila građane?

Cropix

“Uskoro nove jasličke grupe otvaraju svoja vrata za našu djecu! Više od 10 milijuna kuna investicija za ovu godinu ulaže se u predškolski odgoj te sam na to veoma ponosna. Puno truda, energije, ali i stresa prati nas u realizaciji ovih projekata.”  Tu je poruku objavila još 1. rujna na svojoj Facebook stranici gradonačelnica Supetra Ivana Marković, najavivši veliki projekt energetske obnove dječjega vrtića Mrvica.

Riječ je o značajnom projektu za Grad Supetar, čija je procijenjena vrijednost gotovo 7 milijuna kuna. Svoj financijski doprinos projektu osiguralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s iznosom od 1 milijun i 634 tisuća kuna projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Osim toga, Grad Supetar dobio je od Fonda za zaštitu okoliša još 1,6 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrade dječjega vrtića, dok će se ostalo osigurati kreditom HBOR–a. Izvođač radova je “Brodomerkur” d.d., a s obzirom na kompleksnu narav zahvata, predviđeni radovi odvijat će se u tri faze, od kojih završna predstavlja radove na unutarnjoj oblozi vanjskih zidova te sve unutarnje radove. Prema najavama prve žene  Supetra, osim obnove vrtićke zgrade, bit će izmijenjena kuhinja, uveden nov sustav grijanja i hlađenja i sve ostalo što je potrebno.

Dječji vrtić podnio je zahtjev još 6. kolovoza za izdavanje rješenja o početku rada

Kako sigurnost jasličke skupine djece ne bi bila ugrožena, vrtić se odlučio da ih privremeno izmjesti, pa je već dan poslije objavljene poruke supetarske gradonačelnice, 2. rujna, jaslička skupina vrtića “Mrvica” prebačena u drugu zgradu, u izdvojeni objekt na adresu Petra Jakšića 17, u nekadašnje prostore gradske tvrtke Komunalnoga društva Grad.

Nije novost da sve institucije koje rade s djecom, pa tako i vrtići, moraju posjedovati potrebna rješenja i dozvole, pa i rješenje o početku radu u novim prostorima. Tako se doznalo da je dječji vrtić Mrvica još 6. kolovoza podnio zahtjev Uredu državne uprave za izdavanje rješenja o početku rada u promijenjenim uvjetima, odnosno o početku rada s jasličkom skupinom u izdvojenom objektu, prenosi portal Brač danas.



Grad Supetar još početkom godine, točnije 8. siječnja, Upravnome odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje prijavio je početak radova na uređenju prostora, u koji su 2. rujna izmještena djeca jasličke skupine. Nadalje, Grad Supetar je 26. srpnja podnio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, ali nadležni je Ured, prema nama dostupnim podacima, odbio izdati uporabnu dozvolu iz razloga što Grad nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Još nije donesen nikakav akt, zaključak je Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje od 9. rujna

— Dana 30. kolovoza podnesen je zahtjev za izdavanje dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine, na istoj čestici, ali postupak još nije završen, odnosno ovaj Odjel u tom postupku nije donio još nikakav akt, zaključak je Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje, koje je potpisano i ovjereno 9. rujna. Zanimljivo, nakon što se je Grad Supetar obratio i Ministarstvu državne imovine u postupku zahtjeva za izdavanje suglasnosti oko ishođenja dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine u kojoj je nekada bilo sjedište Komunalnoga društva Grad, iz navedenoga Ministarstva 12. rujna odgovorili su im kako je zahtjev za izdavanje suglasnosti nepotpun (nedostajali su glavni projekt i snimka izvedenoga stanja, odnosno postojećega stanja) te pozvali Grad da priloži potrebnu dokumentaciju sukladno Zakonu o prostornom uređenju.

Od ponedjeljka, 23. rujna, djeca su vraćena u prostore središnje zgrade vrtića

Zanimljivo, u ponedjeljak, 23. rujna, jaslička skupina djece vraćena je u prostore središnje zgrade vrtića, a na vratima privremenoga boravišta osvanula je obavijest sadržaja Dragi roditelji, od ponedjeljka (23. 09. 19.) djecu dovodite u centralnu zgradu, DV ‘Mrvica’. Hvala. Ulaz je sa zapadne strane zgrade“. Ovih dana, kako neslužbeno doznajemo, kruže i informacije da će zbog radova na središnjoj zgradi vrtića, djeca biti privremeno ponovno izmještena. Jedna od naših sugovornica, čiji su podaci poznati uredništvu, ističe da roditelji ništa ne znaju o nezakonitostima Grada koji je, kako ističe, mislio organizirati jaslice – vrtić u tuđemu vlasništvu trošeći gradska sredstva i bez minimalnih uvjeta za rad vrtića.

O svemu ovome i problematici situacije vezano uz vrtić, seljenje vrtićke djece na drugu adresu i posjedovanju rješenja o početku rada na novoj adresi, od gradonačelnice i njezinog ureda nikakvog komentara niti glasa.  Jednaka šutnja dolazi iz samog dječjeg vrtića čiji je osnivač Grad Supetar. Očito nemaju potrebu  Očito iz Grada ne smatraju važnim upoznati javnost o tome što se događa s vrtićem čiji je osnivač upravo Grad..

Facebook Comments

Loading...
DIJELI