POREZNA UPRAVA OBJAVILA CRNU LISTU NA KOJOJ NE ŽELIMO BITI: Ogromnu cifru novca duguje više od trideset tisuća ljudi

Foto: Damir Krajač/Cropix

Na listi poreznih dužnika nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 8,5 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje broja obveznika za 4,54 posto, a njihova duga za 5,24 posto, objavila je u ponedjeljak Porezna uprava.

Porezna uprava, naime, posljednjih godina uobičajeno zadnji dan listopada na svojim mrežnim stranicama objavljuje tzv. listu dužnika – popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, naknada za koncesiju te carina, ako je ukupni iznos duga – veći od 300 tisuća kuna za pravne osobe, veći od sto tisuća kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost; te veći od 15 tisuća kuna za građane.

Kako u priopćenju navode iz Porezne uprave, na danas objavljenom popisu dospjelih i neplaćenih dugova objavljenog nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost i građana, s ukupnim dugom u iznosu većem od 8,5 milijardi kuna.

Iz usporedbe ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg popisa vidljivo je smanjenje ukupnog broja obveznika te ukupnog duga, i to broja obveznika za 4,54 posto odnosno za 1.707 obveznika, a iznosa duga za 5,24 posto odnosno za 472,7 milijuna kuna, ističu poreznici.

Podaci iz tablice Porezne uprave pokazuju da je na taj pad utjecao pad broja obrtnika i građana koji duguju državi na ime poreza, doprinosa, trošarina, carina i sl., kao i pad njihva dugovanja, dok je porastao broj pravnih osoba i njihova iznosa.



Tako je, prema danas objavljenim podacima, na najnovijoj “listi dužnika” 1.540 pravnih osoba, što je 0,98 posto njih više nego u isto vrijeme lani, dok je iznos njihova dugovanja znatnije porastao, za 5,77 posto, na oko 2,99 milijardi kuna.

Za poreze, doprinose i sl. dug ima 4.206 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a duguju oko 1,35 milijardi kuna. To je na godišnjoj razini smanjenje broja obrtnika dužnika za 8,8 posto, a iznosa njihova dugovanja za 10,17 posto.

Najveći broj i najveći iznos dugovanja imaju građani – na najnovijoj listi dužnika je 30.166 građana s dugovanjem od 4,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini smanjen je i broj građana dužnika, za 4,18 posto, i iznos njihova duga, za 10,29 posto.

Inače, Porezna uprava je “listu dužnika” prvi put objavila 31. srpnja 2012. godine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI