PORFIRIJE U JASENOVCU: ‘Zagreb i ja se volimo javno, Hrvatska i ja se volimo javno’

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije danas je stigao u Jasenovac gdje je predvodio liturgiju u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Povod je obilježavanje dana Svetih novomučenika jasenovačkih koja se obilježava u organizaciji Eparhije pakračko-slavonska i beogradskog Muzeja žrtava genocida.

“Zagreb i ja se volimo javno. A sada ću dodati, Hrvatska i ja se volimo javno. To naravno neće značiti, da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod i vjernike koje su meni povjerili. I ja znam da Hrvatska država zajedno sa njenim vlastima i ogromnom većinom naroda ima taj u najmanju ruku demokratski kapacitet koji ostavlja svakome da živi u punoj individualnoj, ali i etničkoj slobodi i da ostavlja prostora svakome da može da se osjeća i da se izjasni onim što zaista iznutra jeste bez obzira kom narodu pripada i na koji način se Bogu moli. Ima kapacitet da jedinstvo izgrađuje kroz različitost”, rekao je u svom obraćanju patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije izaslanstvo SPC-a zaputit će se prema spomeniku Kameni cvijet gdje će patrijarh “služiti pomen” za stradalnike. U petak je Porfirije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio izgradnju svesrpskog svetilišta u blizini Jasenovca u Donjoj Gradini (BiH).

Dan Svetih novomučenika jasenovačkih obilježit će se i u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” održat će se sutra Međunarodni znanstveni simpozij na kojem će sudjelovati srpski i inozemni povjesničari i stručnjaci iz područja društveno-humanističkih znanosti.



Inače, riječ je o drugom dolasku Porfirija u Hrvatsku nakon što je izabran za patrijarha SPC-a. Prethodno je posjetio Banovinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI