Poruka riječkog gradonačelnika: ‘Potpuno su neprihvatljivi napad na crkvene objekte’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U povodu više vandalizama koji su u posljednje vrijeme počinjeni nad sakralnim objektima u Rijeci, a o kojima su izvijestili mediji, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poslao je medijima sljedeće priopćenje:

„Oštro osuđujem svaki vandalizam i bilo kakav napad ili iskaz nepoštovanja prema bilo kojem sakralnom objektu u Rijeci i žao mi je da se to događa u našem gradu. Oštro osuđujem i svaki drugi oblik vandalizma i svako besmisleno uništavanje ili izražavanje nepoštovanja, i tome kao društvo, upornim osuđivanjem, prokazivanjem i primjerenim sankcijama moramo stati na kraj odnosno svesti ga na što je moguće manju mjeru. Također, u vrijeme kad se od svih očekuje solidarnost i zajedništvo, vandalizam ima i dodatnu težinu.

Svaki takav postupak je za osudu, no onaj usmjeren prema sakralnim objektima koje koriste pripadnici bilo koje vjeroispovijesti dodatno je odbojan jer zadire i u vrijeđanje nečijih osjećaja, kulture, naslijeđa i vrijednosti.
Stoga se nadam da će odgovorni za takvo ponašanje biti uskoro pronađeni i primjereno sankcionirani“, naglasio je riječki gradonačelnik u svom priopćenju.

Posljednji slučajevi vandalskih postupaka prema crkvama u Rijeci dogodili su prije nekoliko dana na crkvi sv. Nikole Tavelića u naselju Krnjevo. U noći s 19. na 20. travnja na staklenim površinama crkve iscrtan je grafit s prikazom tzv. masonskog oka na vrhu piramide, izvijestio je novinare župnik te župe Tomislav Šanko. Grafit je posebnom tekućinom uklonjen, ali je sljedećeg jutra ta staklena površina razbijena. Utvrđeno je da je slomljena udarcima ploče s pročelja crkve. Slučajevi su prijavljeni policiji koja je procijenila štetu na 15 tisuća kuna.

Nekoliko dana prije toga, na dva mjesta je razbijen kip Gospe Lurdske u dvorištu salezijanske crkve Marije Pomoćnice u četvrti Banderovo. Prije Uskrsa je iz tog je dvorišta odnesen kip sv, Bernardice te je potom pronađen razbijen u blizini. Iste noći je razbacano i cvijeće na balkonu pred tom crkvom.
Policija je potvrdila da je primila prijave o svim tim događajima te da intenzivno traga za počiniteljima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI