Poruke pedofila 9-godišnjoj curici: ‘Ljubio bi ti macu’

screenshot

Kako je Internet u jednu ruku koristan, a u drugu ruku izrazito opasan, upozorenje je koje se svako malo može čuti u javnom prostoru. A kada je o opasnostima interneta riječ posebnu pozornost treba obratiti na one najranjivije među nama, djecu. Svjedoči tome, između ostaloga i Facebook grupa ‘Borba protiv pedofilije’ na kojoj se nerijetko objavljuju komunikacije potencijalnih pedofila, uglavnom s djevojčicama, a cilj grupe je prijavljivati i razotkrivati one koji po djecu predstavljaju potencijalnu opasnost, u skladu s time ondje se pronašao i razgovor devetogodišnje djevojčice s jednim navodnim hrvatskim državljaninom koji je zbog razmjene neumjesnog sadržaja s maloljetnom djevojčicom prijavljen policiji.

Prema istraživanjima svako drugo dijete u dobi od 11 do 18 godina bilo je izloženo neugodnostima, uvredljivim komentarima i neumjesnim porukama na internetu, dok se istodobno 16 posto djece susretalo i s prijetnjama. Zabraniti djeci pristup tehnologiji ne donosi previše koristi, ali bitno je stvarati odgovorne stavove o uporabi istoga.

Roditelji danas, prema tvrdnjama stručnjaka u većini slučajeva nisu svjesni što sve djeca rade online i zato je nužno podići razinu svijesti o sigurnosti djece na internetu. Iza roditeljevih leđa osam posto djece priznalo je da se susrelo s osobama koje su upoznali na društvenim mrežama. Svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godina prihvaća strance za prijatelje na društvenim mrežama, a mnoga djeca otkrivaju i privatne informacije te šalju fotografije koje nisu primjerene, bez da su svjesni potencijalnih opasnosti.

MUP odnedavno ima aplikaciju Red button posebno prilagođeni djecu, a pomoću nje moguće je prijaviti sadržaj na internetu za koji se smatra da je nezakonit, ili neprimjeren, a ona je pak namijenjena svima, no prioritet je zaštita djece. Roditelji u većini slučajeva prijavljuju kaznena djela u ime djece.

Konkretnije, od 2013.godine zabilježeno je preko 3000 prijava, od toga je njih skoro 500 podvrgnuto kriminalističkim istragama, a skoro 14 posto kaznenih djela tiče se zlostavljanja djece, a nerijetka je pojava neprimjeren pornografski sadržaj. Na policijskim stranicama među ostalim mogu se pronaći i dodatni savjeti. Kao jedan od prijedloga predlaže se nadzor male djece kadaprovode vrijeme na internetu, također preporučuje se da se na uređajima prilagode sigurnosne postavke kako bi se djeca bez briga mogla služiti internetom, te se kroz njega igrati i učiti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI