Posebni američki izaslanik za holokaust dolazi u Zagreb

screenshot

Yazdgerdi je u travnju bio Hrvatskoj kad je posjetio Jasenovac u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek

Posebni američli izaslanik za holokaust Thomas Yazdgerdi ponovo dolazi u Hrvatsku, a zanimljivo je da se njegov posjet poklopio za zahuktavanjem rasprave o ploči HOS-a u Jasenovcu.

Yazdgerdi je već u travnju bio Hrvatskoj kad je posjetio Jasenovac u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek.

Odgovarajući tad na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan ‘Za dom spremni’, Yazdgerdi je podsjetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sjećanje na holokaust (IHRA). “To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obilježavaju mjesta sjećanja, logori smrti u kojima su ubijani Židovi i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca”.

“Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživjele holokausta i članove njihovih obitelji … hrvatska vlada je osnovala povjerenstvo (Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima) … nadamo se da će se to povjerenstvo pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi dijelimo demokratske vrijednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživjelima holokausta, gledati te simbole”, rekao je Yazdgerdi, prenosi tportal.

Yazdgerdi je u ožujku također boravio u Hrvatskoj i tom je prilikom gostovao na N1 televiziji. Tom prilikom je rekao kako se nada da će uskoro doći do pomaka u pitanju povrata imovine Židovima te kako se manifestacije fašizma moraju oštro osuditi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI