POSKUPJELI DIZEL I BENZIN: Evo kakve će biti cijene sljedeća dva tjedna

Foto: Darko Tomas / CROPIX/ilustracija

Prema Vladinoj Uredbi utvrđene su najviše maloprodajne cijene naftnih derivata koje će vrijediti sljedeća dva tjedna. Cijena osnovnog eurosupera iznosit će 11,10 kuna po litri, što je 0,38 lipa više dok je osnovni eurodizel poskupio za 1,14 kuna, na 13,44 kune. Cijena plavo dizela fiksirana je na 8,49 kuna.

Vlada je Uredbu donijela na telefonskoj sjednici, a sukladno toj novoj uredbi, najviše maloprodajne cijene računaju se po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za dizelsko i benzinsko gorivo te u iznosu od 6,20 kuna za kilogram (kn/kg) smjesa propan – butan za boce, odnosno 2,80 kn/kg za velike spremnike, objavila je Vlada.

Nova cijena benzinskog goriva je 11,10 kn/l (porast 0,38 kn/l), dizelskog goriva 13.44 kn/l (porast 1,14 kn/l), nova cijena UNP-a za spremnike je 10,11 kn/kg (porast od 0,10 kn/kg), a UNP-a za boce 14,36 kn /kg (porast od 0,42 kn/kg).

U priopćenju iz Vlade se ističe kako je “Vlada svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime su zadržane niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurano da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni”.

U obrazloženju donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi “u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje”.



S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio njihov negativan utjecaj na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI