POSLOVNI PUT ZDRAVKA MARIĆA: Od asistenta na Ekonomskom institutu do ministra financija

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kao grom iz vedra neba u utorak navečer odjeknula je vijest kako ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Vlade. Mnogima se to činilo šokantno, no ima i onih koji se nisu previše iznenadili jer se, navodno, o njegovom odlasku već dugo šuškalo po kuloarima.

Iz Vlade je stiglo priopćenje kako je vijest istinita te da je novi kandidat za ministra financija Marko Primorac. Ujedno su zahvalili za sve što je Marić napravio u proteklom ministarskom mandatu.

Kako je izgledao poslovni put, uskoro bivšeg ministra?

Zdravko Marić rođen je 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Smjer financije diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2000. godine, a četiri godine kasnije  magistrirao je na istom fakultetu s temom pod nazivom “Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije”. Executive Education Program “Public Financial Management”, Harvard University, J.F. Kennedy School of Government završio je 2007. godine.

Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”.Iz njegove bogate biografije izdvaja se da je radio kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

U Ministarstvu financija počeo je raditi 2006. i to kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, da bi 2008. postao državni tajnik u istom ministarstvu.

Od 2012. do 2016. godine radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

U Vladu je Marić došao iz Agrokora i to s već navedene pozicije izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala.

Nakon pada Agrokora i njegova vlasnika Ivice Todorića, oporba je 2017. godine tražila Marićev odlazak i pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Za njegov odlazak bila je ministarska trojka iz Mosta, koji je tada bio u Vladi, zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo ni u Saboru.

Marić je autor i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme.

Veliku ulogu imao je u sređivanju javnih financija pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, posebice u zdravstvu.

Politički je preživio nekoliko čudnih situacija i afera. Jedna od afera bila je i ona kada su mediji tvrdili da mu je poduzetnik Josip Stojanović Jolly dao ulaznicu za utakmicu na svjetskom nogometnom prvenstvu, no on je to demantirao.

I u ljeto prošle godine prozivalo se ministra da je bio u sukobu interesa zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, vlasnika nekoliko tvrtki. Posljednja afera odnosila se na slučaj kada mu je jedan hotel dao luksuzan smještaj, iako nije platio tu razinu usluge.

Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je, do pojave koronavirusa i problema koje je izazvala i u javnim financijama, smanjivala javni dug mjeren udjelom u BDP-u, smanjivala proračunski deficit i održavala niske stope inflacije, što je bilo bitno za dostizanje mastriških kriterija za ulazak u eurozonu.

Unatoč svemu, očito je da uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine i ulazak u eurozonu, Zdravko Marić neće dočekati kao ministar financija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI