Potez Srbije izazvao reakcije, ali Malić upozorava: ‘A što da Hrvatska napravi sa njihovom veleposlanicom?

Foto: Screenshot/HRT

Nakon što je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi”, ne stišavaju se reakcije na diplomatsku igru Srbije.

Poznati istraživački novinar objavio zanimljivu sliku

Na svom Facebooku sve je komentirao i istraživački novinar Gordan Malić koji je objavio fotografije srpske veleposlanice u RH Jelene Milić, koja je “pozirala” uz moga poznata imena hrvatske političke scene. Tako je Malić objavio fotografiju Milić s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i drugima.

“Uoči srpskih izbora Vučić protjeruje prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva jer je u Srbiji previše ‘kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija’. Šta onda Hrvatska da uradi sa srpskom veleposlanicom u Zagrebu?”, napisao je Malić u objavi fotografija.Zanimljivo, sve u komentarima ispod objave oglasio se i bivši saborski zastupnik i fizičar Tonči Tadić. On je pak istaknuo kako bi možda trebalo “protjerati ljude koji su se s njom družili? A da Srbija protjera prema nama one koji su se družili s tajnikom našeg veleposlanstva?”. Uz to je još dodao:

“Na sve tri slike su ljudi koji slabo govore strane jezike osim Srpskog”.

Podsjetimo, oglasilo se i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ”u potpunosti je odbacilo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata”.

“Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”,dodali su u priopćenju.

Reakcija MVEP-a na potez Srbije i protjerivanje diplomata: ‘To je korak prema pogoršanju odnosa’

Naglašava se da taj korak predstavlja “dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji”.

“S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vrijeme i na način koji odabere”. Međutim, do  objave ovog teksta MVEP još nije posegnulo za diplomatskim odgovorom Srbiji, iako su konzultacije između premijera Andrije Plenkovića i MVEP-a u tijeku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI