POTPREDSJEDNIK SDP-A O SUKOBU PREDSJEDNIKA I MINISTRA: ‘Banožić misli da mu je Plenković štit’

Screenshot N1

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić za N1 je komentirao sukob između hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Osvrnuo se i na upravljanje Vlade koronakrizom.

“Shvatio sam da je tražio opoziv jer je rekao da treba opoziv jer je psihijatrijski slučaj”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić komentirajući Banožićev zahtjev za opoziv Milanovića.

Dodao je da “šire gledano Plenković mučki gura ministra obrane u sukob, da sebe stavi sa strane u stalnom verbalnom ratu između njega i Milanovića i našao je osobu koja to ne kuži i još ga ohrabruje”.

Hajdaš Dončić to potkrepljuje riječima kako premijer ističe da je “Banožić sve jači u Vladi, a on onda još više politički divlja i napada Milanovića misleći da mu je Plenković štit”.

“U konačnici primijetili ste kako Plenković radi, branit će ministre do zadnje kapi krvi, ali ne svoje nego njegove. Tako će i Banožić završiti. Promatram ga kao pijuna Andreja Plenkovića”, istaknuo je.



Komentirajući sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, Hajdaš Dončić je rekao da sumnja da će se nešto riješiti te da će se razgovarati vjerojatno o općim temama.

“Sukob će trajati dok Plenković ne napravi neku rotaciju u Vladi”, rekao je potpredsjednik SDP-a.

“Proračun/rebalans, eskalacija covid krize gdje je pokazano da Vlada ne upravlja procesima – to su prioriteti. Vlada velika nezainteresiranost za cjepivo, nema upravljanja krizom. Ova situacija odgovara Plenkoviću jer od bitnih tema kao što je rebalans proračuna, govorimo o takozvanom sukobu. Djelomično smo financijski stabilni i nema izbora idućih godina, idealno je vrijeme za reforme, ali o tome ne razgovaramo. Milanović je u pravu, sprečava politizaciju vojske, a izričaj je druga stvar”, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Osvrnuo se i na reformu zdravstvenog sustava za što je rekao da od “2005. proučava zdravstveni sustav i to s ekonomske strane jer nije liječnik”.

“O reformama se priča od Milinovića, onda su došli Ostojić pa Varga, pa Nakić, pa Kujundžić i Beroš. Svi imaju svoje ideje kako racionalizirati sustav, no treba krenuti od osnovnog postulata – stanovništvo stari što će izazvati dodatne troškove liječenja. Od ukupnog postotka, 75 posto dugovanja stvaraju bolnice u državnom vlasništvu, a HZZO-ovi limiti su problem jer za običnu bolnicu između 90 i 97 posto limita koristi se za plaće. Funkcionalno spajanje nekih bolnica je jedno od rješenja kao i zajednička javna nabava. Treba i teritorijalna reforma Hrvatske, smanjivanje broja županija, ali ne samo administrativno, nego u novoj fiskalnoj politici”, naglasio je.

Na upit o tome bi li uveo proširenu primjenu covid potvrda, odgovorio je da “osobno, da vodi Stožer, uveo bi covid potvrde za javne ustanove, čak i za restorane i slično”.

“To je jedino logično sad. Ja sam se cijepio i sad ne mogu neke stvari raditi jer se drugi nisu cijepili. Jesmo li mi sad građani drugog reda? Cjepivo je evolucijska znanstvena tekovina”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI