POTPREDSJEDNIK VLADE KOMENTIRAO ODLUKE NACIONALNOG STOŽERA: ‘Razmatraju se izmjene zakona kako bi se sankcioniralo kršenje mjera’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

O nizu tema povezanih s ljudskim pravima za N1 je govorio potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Osvrnuo se na mjere Nacionalnog stožera te rekao kako su “sve mjere koje je Stožer dosad donio prošle test ustavnosti na Ustavnom sudu te su dosad imale privremeni karakter”.

Za covid-potvrde je rekao kako Ustavni sud o njima dosad nije odlučivao, ali da vjerojatno hoće.


“Ključno je da za sve ljude postoje opcije. Da se cijepe, da su preboljeli ili da se testiraju. Imaju mogućnost testirati se da budemo sigurni da ne nose zarazu. Smatram da je ta mjera razmjerna. Nismo uveli obvezno cijepljenje. Da bi ga uveli, mora se mijenjati zakon. To nismo razmatrali”, istaknuo je.

Na upit o tome treba li ga razmatrati rekao je da je malo država uvelo obvezno cijepljenje, a da Hrvatska, u usporedbi s okruženjem, nije imala stroge mjere.“Prosvjedi su legitimni, legitimno je propitivati mjere, ali nije legitimno što se jučerašnji prosvjed pretvorio u nasilje prema novinarima. Da bi pojačala ovu odluku Stožera, Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije”, naglasio je Milošević.

Dodao je kako se “ne razmišlja o ukidanju covid-potvrda, one ostaju kao mjera dok god to bude potrebno”.

“Legitiman cilj ovdje je zaštita zdravlja. Želimo zaštiti zdravlje od porasta oboljelih, hospitaliziranih i umrlih. Ono što želimo je da pružimo ljudima zaštitu, bilo putem covid-potvrde, bilo putem testiranja. Ako se ne žele cijepiti ili ne mogu, mogu se testirati. Dok god postoji ta opcija, smatram da je mjera opravdana i razmjerna”, naglasio je potpredsjednik Vlade.

O mogućim sankcijama je rekao da one “definitivno nisu politička kazna”.

“Još učimo o ovoj bolesti i njenom ponašanju, nemamo uspješan recept nigdje u svijetu. Sankcije kao sankcije, nadam se da neće doći do primjene sankcija. One su krajnja mjera, nadam se da neće doći do primjene sankcija, ali kao odgovorna Vlada moramo poduzimati mjere da zaštitimo zdravlje ljudi”, istaknuo je Milošević.

Zapitao se “što bi bilo da Vlada nije nabavila dovoljno cjepiva”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI