POTPUNI KAOS U GRČKOJ! Migranti bacali kamenje, policija suzavac

ilustracija

Grčka policija u subotu je odgovorila suzavcem jer su migranti koji pokušavaju doći do granice između Grčke i Sjeverne Makedonije na nju bacali kamenje i boce nakon što je im onemogućeno da dođu do graničnog prijelaza, kazali su svjedoci.

Zbog lažnih glasina da se granica otvorila, a koje su se proširile na društvenim mrežama, stotine migranata i izbjeglica stigle su u četvrtak i podigle šatore na polju blizu izbjegličkog kampa Diavata u blizini granice između Grčke i Sjeverne Makedonije.

U subotu se na tom prostoru nalaze deseci šatora, a interventna policija stvorila je kordon kako bi blokirala pristupni put te je parkirala 20 autobusa da zaustavi migrante kako ne bi mogli napustiti livadu. Vlasti su poslale i autobuse da vrate ljude u njihove prihvatne centre.

Suzavci na migrante

Sredinom dana policija je ispalila suzavac na nekoliko desetaka ljudi, od kojih su neki nosili i djecu, a koji su na nju bacali kamenje i boce pokušavajući probiti policijski kordon i doći do glavne ceste koja vodi prema granici.



Ne želimo sukob s grčkom policijom”, rekao je 36-godišnji Jaser, sirijski izbjeglica. “Želimo u Europu, ne želimo ostati u Grčkoj”, rekao je novinaru Reutersa.

Sukob migranata i policije trajao je nekoliko sati. Većina migranata odbila je napustiti to mjesto, unatoč pozivima ministara da se vrate u svoje prihvatne centre i upozorenjima da ne mogu krenuti dalje na put.

Nekoliko njih vlasti su uspjele uvjeriti da uđu u autobuse, a za ostale se nadaju da će ih vratiti u prihvatne centre do danas.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI