POTPUNI ŠOK I NEVJERICA, NASTALA VELIKA POMUTNJA! ‘To je nemoguće, da kod nas ima samo 36 posto katolika’

Foto: Damir Krajač/Cropix

Konačno se dočekalo da Državni zavod za statistiku na svojim službenim stranicama objavi konačan popis stanovništva. Također posebno u oči uz poznati podatak da nas ima manje od 4 milijuna upada podatak da je u Lijepoj našoj znatno manje onih koji se izjašnjavaju kao katolici. No u jednoj općini potpuno sumnjaju u taj podatak. Naime, u općini Zmijavci u Splitsko-dalmatinskoj županiji vidljivi su neobični podaci Popisa stanovništva. Bitno su drugačiji nego 2011. godine. Prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine, u Zmijavcima žive 592 katolika, što čini 35.79 posto mještana. Najveći broj ih se opredijelio za ostale religije, njih 1010, što je 61.06 posto. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zmijavcima je živjelo gotovo 98 posto katolika.

Načelnik općine Zmijavci Mijo Šuto (HDZ) rekao je za N1 da je nemoguće da je taj podatak točan.

“To je nemoguće, to je neka greška. Imali smo neki pad broja stanovništva, ali manjine su prisutne u malom broju i taj podatak je pogreška”, kazao je Šuto dodavši da će provjeriti točnost podataka DZS-a.

“Kod nas se ništa bitno nije promijenilo, dapače, broj katolika je i veći jer se smanjio broj manjina. Od 1.7.2021. do 1.7.2022. u Zmijavcima je rođeno 28 djece i svi su kršteni u katoličkoj crkvi.

Isto tako, svi preminuli su imali katolički obred”, rekao je Šuto za N1.



On smatra i da bi problem mogao ležati u pitanjima koja su bila postavljena u popisnom upitniku. “Ljudi su rekli da su vjernici, ali možda nisu jasno rekli da su katolici”, kaže. DZS se još nije oglasio o ovom slučaju. Ako je riječ o grešci, onda je pitanje koliko je još takvih grešaka u popisu stanovništva na koji smo čekali godinu i pol dana.

No ono što pobuđuje sumnju je i to što je DZS na svojim stranicama u četvrtak je na svojim službenim stranicama objavio dvije potpuno različite tablice strukture stanovništva prema vjeri po gradovima i općinama: prema jednoj, u Hrvatskoj ima 78,97 posto katolika, a po drugoj njih 83,36 posto, što je u apsolutnim brojevima razlika od 181.000 građana, prenosi Jutarnji list.

Dvije različite tablice, obje objavljene na službenim stranicama, pobudile su sumnju u vjerodostojnost ne samo tih podataka te se postavlja pitanje – postoje li dvostruke tablice i za druge pokazatelje, primjerice za nacionalnu strukturu zemlje? Jesu li kompromitirani ključni podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine?

Državni zavod za statistiku u svojim je popratnim materijalima i tekstovima, poput vizualizacije podataka, koristio podatke iz tablice prema kojoj je u Hrvatskoj 78,97 posto katolika, što je povijesno nizak udio. No, još više su sumnji izazvali neki drugi podaci. Primjerice, takvo dramatično smanjenje udjela katolika, kojih je 2011. godine bilo gotovo 87 posto, “prelilo” se na sasvim neočekivane kategorije. Prema toj tablici je tako udio kršćana koji nisu katolici, pravoslavci ni protestanti, nego su se izjasnili kao “ostali kršćani”, narastao s 12.961, odnosno 0,3 posto u 2011. godini, na nevjerojatnih 186.960 ljudi, te s udjelom od 4,83 posto čine drugu najveću religijsku skupinu u državi, odmah nakon katolika!

I druge religije i pokreti narasli su, primjerice, s oko 2500 pripadnika tijekom 2011. godine na njih više od 37.000 lani.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković u četvrtak nije predstavila podatke na konferenciji za novinare, što je dosad bila praksa kad se radi o važnim podacima, a čime bi se izbjegla konfuzija koja je nastala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI