POTPUNO SU ŠOKIRANI VLADINOM ODLUKOM: Porez je trn u oku! ‘Ovo je kažnjavanje najuspješnijih’

Foto: Cropix

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su poručili da su šokirani Vladinim prijedlogom novog poreza na dobit, jer je diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj najuspješnije kompanije u Hrvatskoj.

“Ovo je kažnjavanje najuspješnijih tvrtki u našoj zemlji, tvrtki koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu”, istaknuli su iz HUP-a.

Tvrtke u Hrvatskoj, kako su naveli, nemaju ekstra zarade, dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina stoga je potpuno nejasno zašto Vlada ovo radi.

“Pred nama je iduće godine kriza i recesija, čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jest da se hrvatskim tvrtkama otkazuju narudžbe i da nam sada treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta”, istaknuli su poslodavci i napomenuli da će predloženi porez “sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća te ponovno postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima.”

Iz HUP-a navode da je Hrvatska uz Mađarsku jedina zemlja koja je porez širi na cijelo gospodarstvo, umjesto da se, kako je propisano Uredbom Europske Komisije, zadrži isključivo na energetskom sektoru, koji je ostvario neočekivanu dobit zahvaljujući poremećajima na tržištu uzrokovanima ratom u Ukrajini.“HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati najuspješnije tvrtke, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni proračun”, istaknula je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. “To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta”, poručili su poslodavci.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI