POTRES NA POLITIČKOJ SCENI: Predsjednik se mora jako zamisliti, SDP doživio najteži udarac! Jedan čovjek postaje miljenik HDZ-ovaca!

Hrvatska završava mjesec u kojem su uhićenja u Zagrebu prokazala Bandićevu koruptivnu hobotnicu, Rimac je napravio posao stoljeća, Hrvati izabrali motive za euro, osobna potrošnja drži gospodarstvo na životu, počela je i turistička sezona, ali i strah od brzog zatvaranja.

U Zagrebu svi uhićeni vode prema jednom čovjeku – pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Pod utjecajem ovih uhićenja i odlazaka ili ne, došlo je do promjene u preferencijama birača, pokazuje to najnovije istraživanje.


Novi Crobarometar pokazao je podosta zanimljivih stvari i raspoloženje građana. Jedni se moraju jako zamisliti dok drugi kod građana kotiraju sve bolje.

HDZ NEPRIKOSNOVEN, A MOŽEMO! PRETEKAO SDP I POSTAO DRUGI IZBOR GRAĐANAFoto: Dnevnik Nove TV

HDZ je mjesecima, čak i posljednjih godinu dana „zacementiran“ na 30-tak posto potpore. Srpanj završavaju s potporom od 29,8 posto.

No srpanj je doveo do obrata, može se reći i očekivanog i sada je Možemo! drugi izbor građana. Ta lijevo-zelena opcija dobila bi 14,9 posto, a SDP je potonu na 3. mjesto i sada su na 14,3 posto. Iako je razlika u promilima, u politici to izgleda miljama daleko. Možemo! tako kontinuirano raste već 3 mjeseca, a SDP 5 mjeseci pada.

Domovinski pokret, sada bez predsjednika, mogao je računati na 7,7 posto. Istraživanje je završeno prije nego što je Miroslav Škoro šokirao svoje birače i članove povlačenjem iz politike. Tek ćemo u kolovozu vidjeti pravi rejting stranke bez zaštitnog lica.
Još jedino Most prelazi izborni prag sa 7,6 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv

STRANKE MALOG REJTINGA I VELIKE POLITIČKE MOĆI

Foto: Dnevnik Nove Tv

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. HSU je tako najbliže rejtingu od 2,8 posto. Živi zid je na 2 posto. Fokus je na 1,6 posto. Isti rejting imaju HSS i Centar, a Reformisti Radimira Čačića imaju 1,2 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice imaju zajedno 6,8 posto. Zanimljivo, HNS ima 0,9 posto, IDS 0,9 posto, SDSS je na 0,4 posto, a HSLS na 0,2 posto. Neodlučnih je 8 posto i taj je broj pao.

Foto: Dnevnik Nove Tv

 

Foto: Dnevnik Nove Tv

VLADA BEZ VEĆINSKE POTPORE GRAĐANA – MILANOVIĆ SVE VIŠE GUBI POTPORU ZA SVOJ RAD

Vlada i dalje ima isti problem, sve što rade većina građana ne odobrava. Točnije njih 57 posto, a odobrava tek 36 posto, ne zna 7 posto.
Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Pesimizam je postao konstanta. Tako 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a tek 26 posto misli suprotno. Ne zna 12 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv
Foto: Dnevnik Nove Tv

Predsjednik Milanović je u problemu, retorikom nije zadovoljio većinu građana Hrvatske. Tako njegov rad ne odobrava 54 posto građana, a 38 posto odobrava.
Još može računati na većinsku potporu birača svoje bivše stranke SDP-a. Tu su i birači Možemo! i Mosta s potporom koja je oko 40 posto, ali i svaki četvrti birač HDZ-a odobrava rad predsjednika Milanovića.

Foto: Dnevnik Nove Tv

TOMAŠEVIĆ I DALJE NAJPOPULARNIJI

Tomislav Tomašević je drugi mjesec najpopularniji političar u zemlji. Može računati na potporu od 56 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, njih 23 posto o njemu misli negativno.

Foto: Dnevnik Nove Tv

Zoran Milanović tako je „svrgnut“ s trona i sada je drugi s 47 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali i njih 45 posto koji misle negativno.

Andrej Plenković uživa potporu 43 posto građana, a 49 posto o njemu misli negativno.

O Boži Petrovu 39 posto građana misli pozitivno, a 44 posto negativno.

Peđa Grbin ima samo trećinu birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 43 posto misli negativno.

Foto: Dnevnik Nove Tv

I na kraju Miroslav Škoro oprašta se od nacionalne politike s potporom od 31 posto građana, a 59 posto je onih koji o bivšem lideru Domovinskog pokreta imaju negativan dojam.

TKO SU VODEĆI POLITIČARI U TRI VODEĆE STRANKE

HDZ nema problema, Andrej Plenković je za svoje birače prvi izbor s potporom od 92 posto, slijedi već stabilni Gordan Jandroković sa 67 posto te lider Možemo! Tomislav Tomašević s potporom od 58 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv

Kod Možemo! također sve predvidljivo. Tomislav Tomašević ima potporu od 93 posto. Tu su Zoran Milanović i Dalija Orešković koji imaju potporu od 64 posto te Peđa Grbin koji je treći izbor birača Možemo! s 52 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv

I na kraju, kod SDP-a je sve nepredvidljivo. Zoran Milanović je prvi izbor s potporom od 75 posto, slijedi Tomislav Tomašević s potporom od 72 posto te Peđa Grbin s potporom od 66 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv

NAJVEĆI PROBLEM NEZAPOSLENOST, A ONA NIKAD MANJA

Za građane Hrvatske i dalje je najveći problem nezaposlenost. To smatra 17,9 posto ispitanika. Gospodarska situacija je za 16,7 posto građana najveći problem, potom korona s 12,2 posto. Korupcija, posebno na visokoj razini, najveći je problem za 11,6 posto građana, a životni standard i niske plaće najveći problem su za 8,2 posto ispitanika.

Foto: Dnevnik Nove Tv
Foto: Dnevnik Nove Tv
Foto: Dnevnik Nove Tv
Foto: Dnevnik Nove Tv
Foto: Dnevnik Nove Tv

TRI INSTITUCIJE

Građani već godinama školskim ocjenama ocjenjuju rad triju institucija.

Ured predsjednika dobiva trojku ili 2,65.

Foto: Dnevnik Nove Tv

Slijedi Vlada s trojkom ili 2,51

Foto: Dnevnik Nove Tv

I na kraju Hrvatski sabor dobiva dvojku ili 2,13.

Foto: Dnevnik Nove Tv

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI