POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV HRVATSKIH PILOTA ZA PETROVAČKU CESTU! Protiv tog rješenja može se izjaviti žalba

Foto: Privatna arhiva

Optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih časnika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti u mjestu Svodna 1995. godine, potvrdilo je u srijedu Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu, objavljeno je s tog suda.

Ispitujući optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, kazneno izvanraspravno vijeće je stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka, pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, navedeno je u priopćenju.

Prema ranijim navodima, optužnica je 31. ožujka podnijeta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog opravdane sumnje da su počinili ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

U priopćenju Višeg suda objašnjeno je da su ispunjeni neophodni materijalni uvjeti za optuženje u ovom slučaju, a odluka je donijeta na sjednici vijeća održanoj 3. lipnja.

Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi braniitelji mogu izjaviti žalbu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja.



Brojni hrvatskih visoki dužnosnici ocijenili su ranije da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluji, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući i Haški tribunal (ICTY).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI