POTVRĐENO! U Mariupolju zarobljen Hrvat! Pokušavao pobjeći iz opkoljenog grada

Foto: CROPIX, Guliver Images

Propagandni servis u službi Kremlja, ruska državna televizija RT, objavila je kako je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s Vjekoslavom Prebegom. Oni navode da je to hrvatski državljanin za kojeg tvrde da se borio u redovima ukrajinske vojske, objavio je portal Dnevno.

Rusi naglašavaju da im je Prebeg rekao kako je “bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te da su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada”.

RT je objavio i fotografiju na kojoj se vidi spomenuti muškarac kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

Kako prenosi RT, navodno je u Prebegovoj postrojbi bilo više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nakon što je krajem veljače izbio sukob, objavio je RT. U intervjuu on govori da se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine jer je želio dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor.

“Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je stacionarna, ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak”, rekao je RT-u .



U intervju tvrdi da je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali kaže kako nema nikakvo pravo borbeno iskustvo.

“Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe”, objavila je RT.

Rekao je da je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov.

“Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Također sam čuo o groznim stvarima koje su napravili građanima koje su zatočili, čak su vjerojatno i na nas povremeno pucali. Čuo sam da je među njima mnogo kriminalaca i narkomana. Nisam tome osobno svjedočio, ali vidio sam snimke koje prikazuju grozote koje oni rade. Velika zvjerstva”, donosi RT.

U intervju je rekao da više nikad ne bih uzeo oružje u ruke.

“Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu. Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka. Želim preživjeti, želim živjeti. Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari… U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć”, naglasio je Prebeg.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Večernji list službeno je u subotu potvrdilo da je ruska vojska zarobila Hrvata V.P. koji je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije, ističu”, rekli su iz ministarstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI