POVEĆAN INTERES ZA CIJEPLJENJE? Beroš: ‘U tjedan dana cijepili smo 84 tisuće ljudi, to su dva Dubrovnika!’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je rad svog resora. Uz svakodnevno iznošenje brojki, protivnike uvođenja covid potvrda nazvao je nadriliječnici, a komentirao je i porast interesa za cijepljenjem.

Izjavio je kako je udio novozaraženih Covidom-19 među testiranima u posljednja 24 sata iznosio 40,59 posto, a hospitalizirano je 250 osoba, među kojima 174 ili gotovo 70 posto nije cijepljeno ni jednom dozom. Ističe kako je u Hrvatskoj 6136 novih slučajeva, u bolnici je 2551 osoba, a 332 osobe su na respiratoru.

“Brojevi novozaraženi od prije dva tjedna danas su vidljivi u značajno opterećenom bolničkom zdravstvenom sustavu. Svakodnevno se proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, i dalje bi bili među nama”, rekao je Beroš.


Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet ostalih zdravstvenih usluga.

– Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni, kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu tzv. booster dozu.Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su “dva Dubrovnika”.

“U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto”, tvrdi.

“Poručujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka”, rekao ministar Beroš na sjednici Vlade, prenosi HRT.

Osvrnuo se i na liječnike koji se protive covid potvrdama te ih prozvao “nadriliječnicima”.

“Živote spašavaju jedino liječnici, a ne nadriliječnici”, rekao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI