POVEĆANJE IZNOSA: Podignut limit najviše mirovine na 4100 kuna kako bi se ostvarilo pravo na energetski dodatak

Foto: Pixabay

S obzirom na činjenicu da je većina hrvatskih umirovljenika ostala zakinuta zbog ne dobivanja energetskog dodatka na mirovinu, predlaže se izmjena iznosa najvišeg ukupnog mirovinskog primanja. Tako se ono s predviđenih 4000 podiže na 4100 kuna. Iznad tog iznosa korisnici neće ostvarivati pravo na tzv. energetski dodatak.

Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata uređena je isplata energetskog dodatka od 400 do 1200 kuna korisnicima mirovina ostvarenih u Hrvatskoj.

No, zbog redovitog usklađivanja mirovine za 2,24 posto od siječnja ove godine utvrđen je određen broj korisnika koji zbog usklađivanja neće ili ne bi trebali primiti energetski dodatak ili će ostvariti pravo na manji iznos zbog prelaska u viši razred obuhvata korsinika.

“Stoga se ovom odlukom predlaže izmjena iznosa najviše ukupnog mirovinskog primanja s predviđenih 4000 na 4100 kuna iznad kojeg korisnici ne ostvaruju pravo na tzv energetski dodatak”, rekao je ministar Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na sjednici Vlade održanoj u petak.

Za isplatu su predviđena sredstva od 480 milijuna kuna i to za više od 735 tisuća umirovljenika.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI