POVIJESNI MINIMUM RIJEKE DRAVE: U Osijeku ovakvo stanje nije bilo od 1827.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za HRT je komentirao vodostaj rijeke Drave te je istaknuo kako je oboren rekord.

“U 17 sati na vodomjeru Osijek, prethodni maksimum je bio -168 centimetara, naš vodomjer pokazuje -170. Imamo novi povijesni minimum rijeke Drave u Osijeku. Treba reći da se mjerenja provode od daleke 1827., a 2003. smo imali zadnji minimum od -168 centimetara.”

Đuroković je poručio kako komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća.

“Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti.”

Idućih dana najavljuju se oborine, no to, prema Đurokovićevim riječima, neće pomoći da se situacija preko noći “vrati u normalu”.

“To će pomoći vodoopskrbi, pomoći će poljoprivredi, no tlo je iznimno suho, kako u poljima tako i u šumama. Neće biti do ozbiljnijeg dotoka u rijeke pa da se one oporave. Računamo da se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, kako na Dravi tako i na Savi, tu smo na nekih 15 do 20 centimetara od povijesnog minimuma u srednjem toku, a Dunav je na 30-ak centimetara”, pojašnjava situaciju generalni direktor Hrvatskih voda.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI