POVIJEST KAŽE DA JE SDP SPLITOM VLADAO DVAPUT: Jedan gradonačelnik završio pod optužbom USKOK-a, a drugi je izdržao samo godinu dana

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Pred Splitom su novi prijevremeni izbori gdje će građani grada pod Marjanom birati novog ili starog gradonačelnika te novi saziv Gradskog vijeća. Predizborna kampanja već je u punom jeku. HDZ ima novog kandidata za gradonačelnika, Vice Mihanović prepustio je to mjesto nestranačkom Zoranu Đogašu. SDP je pak nakon što se neslavno rastao i ‘proslavio’ s Antom Franićem na prošlim izborima (koji je u međuvremenu izašao iz SDP-a) ovaj put su u izborni ring odlučili kandidirati 37-godišnjeg Davora Matijevića, dosadašnjeg gradskog vijećnika i tajnika podružnice u Splitu. On će tako u izbornu utrku protiv Puljka, Đogaša, Keruma…

A upravo ćemo se u ovoj analizi malo zaroniti u povijest i prisjetiti se kako je SDP prolazio na izborima u Splitu, točnije koliko je imao gradonačelnika u samostalnoj Hrvatskoj.

Splitski SDP već je godinama u kadrovskoj i upravljačkoj krizi, u Splitu kao i uostalom na razini cijele zemlje pali su na niske grane. Izborni rezultati su im vrlo loši, Možemo im već opasno puše za vratom. A što se Splita tiče tu je situacija još i gora po partiju.

No ako malo pogledamo zašto su se ovaj put odlučili za Matijevića a ne šefa ogranka Barbira je u tome što je Matijević ipak vidljivi i duže je u političkom spektru Splita, Barbira se sprema za redovne izbore koji će se održati za tri godine.

Matijević je član SDP-a od 2008. godine, a u stranci je prošao sve njene instance. Zaposlen je u splitskoj Stanoupravi u tehničkom sektoru i predsjednik je splitskog kotara Blatine dva mandata zaredom. Inače, riječ je o splitskoj četvrti u kojoj je Matijević uspješno razbio dominaciju HDZ-a. U splitskom parlamentu Matijević je  bio najaktivniji vijećnik s najviše javljanja i predloženih inicijativa. Sve su to razlozi za njegovu kandidaturu na ovim izborima.



Od samostalnosti Hrvatske Split je imao 12 gradonačelnika. I što je vrlo zanimljivo nitko nije uspio spojiti dva uzastopna mandata na čelu grada. Od tih 12 splitskih poteštata dvojica su bili SDP-ovci.

Prvi od njih je na tu funkciju zasjeo 2002. a bio je to znanstvenik i profesor na splitskom FESB-u, Slobodan Beroš. Na vlasti ga je u drugoj polovici ukupnog mandata dogovorno zamijenio Miroslav Buličić iz krugova HSLS-a i kasnijeg LS-a, koalicijskog partnera socijaldemokrata koji su odnijeli pobjedu na izborima i tako su nastavili mandat HSLS-ovca Ivana Škarića koji je na toj funkciji bio od 1997. do 2001. godine.

No Beroš 2005. isključen je iz SDP-ovih redova. Ostat će zapamćen kao osoba koja se uspješno oduprla projektu AFCO, megalomanskoj ideji pretvaranja Gradske luke u turistički resort, a ono što su mu također jako hvalili stabilizacija gradske blagajne koja je tada bila u velikom minusu.

No nakon toga uslijedio je strmoglavi pad SDP-a u Splitu koji nije mogao pronaći pravog kandidata koji bi mogao odnijeti pobjedu na izborima, odnosno privući birače da im daju povjerenje. Na vrućoj su stolici sjedili pokojni HDZ-ov Zvonimir Puljić te nakon njega Ivan Kuret, inače bivši jedriličar. 2009.ključeve Banovine preuzeo je Željko Kerum. 

Sve do 2013. kad je pomalo neočekivano pobjedu odnio Ivo Baldasar koji je u drugom krugu tijesno pobijedio HDZ-ova kandidata Vjekoslava Ivaniševića. Političku karijeru započeo je 1998. godine u SDP-u. Godine 2009. postao je gradski vijećnik a tri godine kasnije i gradonačelnik.

U kampanji je Baldasar napadnut kako je za vrijeme Domovinskog rata otišao u Italiju. Za vrijeme mandata optuživan je za nepotizam i zapošljavanje stranačkih kadrova u upravi Grada. Mandat je također obilježila i afera oko Turističke palače, vrijedne nekretnine na splitskoj Rivi.

Splitski Županijski sud potvrdio je optužnicu koju je Uskok zbog malverzacija s gradskim novcem podnio protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i sedmero njegovih suoptuženika među kojima je i njegov prethodnik Miroslav Buličić.

Tužiteljstvo tvrdi da je Baldasar, od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. kao gradonačelnik, zajedno sa Špirom Cokarićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Splita i Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove Splita, na traženje Jasne Prčine i voditelja hotela u vlasništvu njene tvrtke Josipa Čulića, njihovu hotelu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirnih mjesta. Na opisani način Baldasar, Cokarić i Babić su hotelskoj tvrtki, na štetu Splita, pribavili 463.700 kuna, izvijestilo je tužiteljstvo između ostalog u ljeto 2020. godine.

SDP će ovim predstojećim izborima pokušati s mladim Matijevićem pomrsiti račune Puljku i Đogašu, no prema dosadašnjim anketama to će biti doista vrlo zahtjevan zadatak jer povjerenje Splićana se jako teško stječe što su pokazali svi dosadašnji izbori. Pred SDP-om je doista težak posao za iduće redovne lokalne izbore za koje se već sad ozbiljno pripremaju u gradu pod Marjanom.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI