Povjerenstvo izreklo Bandiću najtežu sankciju: 40.000 kuna kazne

Filip Kos/PIXSELL

Primitkom dara od fizičkih osoba od 14. ožujka do 13. svibnja 2011., u ukupnom iznosu 12,35 milijuna kuna povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je najveću moguću zakonom propisanu sankciju od 40.000 kuna zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću piše HRT, jer je primitkom dara od fizičkih osoba od 14. ožujka do 13. svibnja 2011., u ukupnom iznosu 12,35 milijuna kuna povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Kazna će se provesti uskratom neto plaće u iznosu od 4000 kuna u 10 jednakih uzastopnih mjesečnih obroka, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Povjerenstvo je utvrdilo kako je Bandić primao donacije i nakon završetka kampanje za predsjedničke izbore (2009.) tijekom 2011. i 2012. ukupno više od 24,7 mil. kuna i to nakon završnog izvješća DIP-a. Posebno je zanimljivo kako su deseci fizičkih osoba donirale po 90.000 kuna, a što je iznos veći od njihovih godišnjih neto primanja. Bandićeva pravna zastupnica Ksenija Vržina iz odvjetničkog društva Hanžeković i partneri odbacila je te navode ustvrdivši kako se zaključci povjerenstva temelje na nepravomoćnim odlukama upravnih tijela i kako su samim time neosnovane. Ustvrdila je kako sredstva nisu trošena u osobne svrhe ta da se Povjerenstvo čini kao produžena ruka USKOK-a.

Povjerenstvo je razmatralo predmet u kojem je Bandić primio jamstva u gotovu novcu u iznosu od 15 mil. kuna koje mu je u studenome 2014. uplatilo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri čime je doveden u ovisnički položaj. Prihvaćanjem takvog jamstva narušio je vlastiti kredibilitet i vjerodostojnost, a obzirom da to odvjetničko društvo od 2007. pruža pravne usluge Gradu Zagrebu i od 2009. povezanom Zagrebačkom holdingu. Pravna zastupnica Vržina također je ustvrdila kako su odluke neosnovane, jer su bile rezultat političkog pritiska u nastojanju da se Bandić makne s dužnosti i oduzimanje prava na pravično suđenje. U vezi Bandićevog postupanja nakon što je već stvoren odnos ovisnosti Povjerenstvo je donijelo odluku kojom će se voditi novi postupak zbog zloporabe posebnih prava koja proizlaze ili su potrebna za obnašanje dužnosti.

Bandić: Poslije izbora uplaćivano i drugim predsjedničkim kandidatima

Komentirajući ovu odluku Milan Bandić poručio je Povjerenstvu da provjeri je li poslije izbora uplaćivan novac i drugim predsjedničkim kandidatima. Najavio je da će podnijeti žalbu Upravnom sudu. “Očito sam ja jedini išao na predsjedničke izbore i očito za me vrijedi ‘lex predsjednik'”, rekao je Bandić. “Ja koliko znam uplaćivalo se i drugim predsjedničkim kandidatima poslije izbora, pa nikakvih problema nema”, ustvrdio je Bandić i poručio kako “mirno spava što se toga tiče”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI