Povjerenstvo pokreće postupak protiv ministara Marić i Žalac

screenshot HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je o pokretanju postupka protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog Mercedesa i sponzoriranih ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, doznaje se u Povjerenstvu.

Nakon sastanka je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković novinarima otkrila:”Odlučeno je da će se otvoriti predmet protiv Gabrijele Žalac i Zdravka Marića zbog povezanosti s Josipom Stojanovićem Jollyjem”, rekla je Novaković.

Predmet protiv Žalac

“Otvorit će se predmet protiv dužnosnice Gabrijele Žalac. Razmotrit će se postoji li povezanost između dužnosnice Žalac i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika i u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita, a i u odnosu na korištenje automobila marke Mercedes članova uže obitelji dužnosnice.

U predmetu će se utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja, rekla je Novaković.Dodala je da je prerano govoriti koji će dokumenti trebati Povjerenstvu u slučaju Žalac.

I protiv Marića postupak

I protiv ministra Marića Povjerenstvo će otvoriti postupak.

Utvrđivat će se povezanost između osobnih odnosa dužnosnika Marića i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a tvrtki u vlasništvu poduzetnika, kao i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju. Utvrđivat će se tko je platio ulaznice za utakmicu, rekla je Novaković.

Ispitat će ima li pogodavanja HBOR-a zbog nabave autobusa. Ispitat će se i povezanost Marića i Jollyja zbog kredita HBOR-a, dodala je.

Postupak zbog Mercedesa i puta u Rusiju

Vezano uz osobni automobil marke Mercedes E klase, koji je viđen u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac u Vinkovcima, Povjerenstvo je razmotrilo je li u tom slučaju povrijeđen Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili načelo obnašanja javnih dužnosti.

Prema medijskim napisima, automobil je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollyja, a prema izjavi ministrice koriste ga njezini roditelji na temelju ugovora o najmu.

Povjerenstvo je razmotrilo i slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je s poduzetnikom Jollyjem išao na utakmicu nogometne reprezentacije u Rusiji. Marić tvrdi da je kartu za tu utakmicu platio sam, dok je Jolly izjavio da je kao sponzor Hrvatskog nogometnog saveza imao pravo na dvije karte.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI