POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA TRAŽI NOVE ČLANOVE: Pogledajte tko se sve kandidirao

Foto: Screenshot N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa traži nove članove, a za mjesto u novom sastavu vlada poprilično zanimanje. Na javni poziv za izbor predsjednika i četiri člana toga tijela, koji se biraju na pet godina, primljeno je 15 kandidatura.

Među kandidatima nalazi se i Nataša Novaković, sadašnja predsjednica Povjerenstva. Mandati novim članovima istječu u veljači, odnosno ožujku sljedeće godine. Novaković se kandidirala iako su mediji ranije prenosili njenu izjavu da je pet godina mandata dosta i da se ne vidu u novom sastavu.

Uz izuzetak Tatijane Vučetić, želju za još jednim mandatom u Povjerenstvu su iskazali i članovi Davorin Ivanjek, Tončica Božić i Aleksandra Jozić Ileković.

Iako će tek nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete, činjenica je da zakon kaže da u Povjerenstvu mogu biti samo osobe sa završenim studijem prava te da na dužnost mogu biti birane najviše dva puta.

Po toj logici, iz daljnje bi procedure ‘ispali’ Ivanjek, koji trenutno obnaša drugi mandat, te Tončica Božić koja je nema završen studij prava, nego psihologije.Za predsjednika Povjerenstva dvoje je kandidata Novaković i Ivanjek, a za predsjednika i za člana troje Jozić-Ileković, Ines Pavlačić i Nike Nodilo Lakoš.

Samo za članove Povjerenstva kandidiralo se deset kandidata: Dražen Jović, koji dolazi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, Doris Ušalj, trenutno zaposlena u Zatvoru u Rijeci, Ana Poljak, pomoćnica pročelnice za pravne poslove, Grad Zagreb-Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, već spomenuta Tončica Božić, potom Tatjana Gojak, pročelnica Upravnog odjela za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom, Grada Karlovac, Nikša Marušić, pomoćnik direktora KD Autotrolej d.o.o. za prijevoz putnika Rijeka, Igor Lukač, voditelj odjela u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, odvjetnici Radmila Bonifačić i Tomislav Šunjić te Željko Humek, viši stručni savjetnik u Hrvatskom državnom arhivu.

Nakon što utvrdi listu kandidata koji zadovoljavaju uvjete, Odbor će saslušati svakog od njih, pa na temelju toga utvrditi jedinstvenu završnu listu, odnosno liste koje će dostaviti Saboru koji će tajnim glasovanjem izabrati predsjednika i članove Povjerenstva. To bi se, prema neslužbenim informacijama, trebalo dogoditi do konca jesenskog zasjedanja, odnosno do sredine prosinca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI