Povjerenstvo za sukob interesa radi još nekoliko dana, a novo se još ne nazire

Robert Anic/PIXSELL

Povjerenstvo za sukob interesa u trenutnom sastavu djeluje do 11. veljače, do kada bi trebali biti izabrani novi članovi, kako se ne bi ponovila situacija iz 2011. godine, kada ovo tijelo nije radilo godinu dana.

Sabor već mjesecima ne uspijeva odabrati nove članove, unatoč tome što su s kandidatima počeli pričati još krajem rujna prošle godine. Nisu niti predložili 10 kandidata za članove i predsjednika povjerenstva.

Dio oporbe smatra kako je riječ o odugovlačenju HDZ-a, jer navodno žele izbjeći rasprave o nekim svojim ministrima.

“Očito da HDZ odugovlači s tim. Je li to nekakav vid pritiska na Povjerenstvo jer Povjerenstvo treba još odlučiti o slučaju ministrice Dalić i o slučaju ministra

Marića”, izjavio je Nikola Grmoja.



“Gdje god se radi nekakvoj borbi protiv korupcije, sukob interesa ili DORH, tu se uvijek kalkulira, odugovlači, igraju se političke igrice, kadrovske križaljke, to je zapravo sramotno”, govori Ivan Vilibor Sinčić.

U trenutku kada povjerenstvu, odnosno članovima povjerenstva istekne mandat, nije moguće produljiti ga. Dok se ne izaberu novi članovi, nitko ne radi posao povjerenstva.

U HDZ-u tvrde kako će sve biti obavljeno na vrijeme, ali sjednica Odbora na kojoj se biraju kandidati još nije službeno sazvana.

Oporba tvrdi kako je trenutno još aktualno povjerenstvo dobro radilo svoj posao i na taj način podiglo razinu transparentnosti u društvu.

“Mislim da je ovaj sastav povjerenstva dobro odradio svoj posao i nemamo ništa protiv toga da ova ekipa ostane na čelu s gospođom Dalijom Orešković”, dodaje Grmoja.

“Povjerenstvo je do sada pokazalo dosta dobru kvalitetu rada uzimajući u obzir koliko kratko rekao bih postoji. Ono mora dalje nastaviti sa svojim radom i ono mora biti neovisno o političkim strankama”, smatra Sinčić.

S ovim stavom slaže se i HNS. Neslužbeno poručuju kako je važno zadržati kontinuitet, a slažu se i sa izborom Dalije Orešković. Nije jedino poznato što HDZ misli o svemu tome, piše Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI