POVJESNIČAR ZA RAT OKRIVIO HRVATE: ‘Došlo je do krvavog pira u kojem su žrtve bili Srbi’

Foto: Pinterest

Srpski povjesničar i akademik, koautor Memoranduma SANU, Vasilije Krestić, u najnovijem intervjuu za Kurir tvrdi kako se rat nije mogao izbjeći zbog “patološke mržnje Hrvata prema Srbima“.

Prema njegovom viđenju u raspadu Jugoslavije najgori su prošli Srbi, a najbolje Slovenci.

“Bojim se da neću pretjerati ako kažem da su najgore prošli Srbi, ali nisam siguran da se svojim položajem mogu pohvaliti Hrvati i muslimani. Bez sumnje, najbolje su prošli Slovenci”, rekao je Krestić.

Krestić, čovjek koji je pisao Memorandum SANU, program za rješenje srpskog pitanja u Jugoslaviji, odgovarajući na pitanje je li sve moglo proći bez prolijevanja krvi, odgovara kako bi bilo dobro da se Jugoslavije raspala kao Čehoslovačka, na civiliziran način, međutim, “međunacionalni odnosi bili su veoma zatrovani”.

Krestić se poziva na hrvatskog povjesničara dr. Peru Gavranića i tvrdi kako je mržnja između Hrvata i Srba oduvijek postojala.



“Oba puta kada su Hrvati stekli ‘svoje nezavisne državice’ došlo je, kako je Gavranić i predvidio, do krvavog pira u kojem su žrtve bili Srbi. Mržnja protiv njih ispoljena je tada na najbrutalniji način. U takvoj situaciji, pri takvom stanju i toliko silnoj, rekao bih, patološkoj mržnji, miran razlaz, bez krvi, nažalost, nije bio moguć.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI