POVLAČENJE PROIZVODA SE NASTAVLJA: Ponovno je razlog zastupljenost etilen oksida

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

S hrvatskih se polica opet povlači jedan prehrambeni proizvod.

Radi se o kremi za kuhanje od soje 250ml Promevel, belgijskog proizvođača Alpro C.V.A, zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu tog proizvoda.

Krema za kuhanje od soje 250ml PROVAMEL, koja se povlači s tržišta, je sljedećih datuma roka trajanja: 22/11/2021, 13/12/2021, 24/01/2022, 14/02/2022, zbog etilen oksida u aditivu korištenog u proizvodnji.

Proizvođač je Alpro C.V.A., Belgija, veleprodaja je Udea BV, Nizozemska, a proizvod stavlja na tržište: BIOVEGA Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podatcima.



Iz Ministarstva navode da proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Detaljniji podaci o opozivu proizvoda dostupni su na linku.

Etilen oksid može biti opasan i otrovan u većim količinama. U ovim namirnicama su bile nedozvoljene količine, ali to ne znači da vas te količine mogu i otrovati zbog toga je proizvod povučen.

Zbog njegovih otrovnih svojstava etilen-oksid je u Europskoj uniji, odnosno tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici, zabranjen u hrani još 1981. godine, navodi se na Otrovno.com.

Može ga se i dalje može naći na tisućama prehrambenih proizvoda u obliku kontaminacije koja se uglavnom povezuje s uvozom hrane iz trećih zemalja

Facebook Comments

Loading...
DIJELI