Pozadina sastanka Pusić – Plenković: Golf na Srđu!

Patrik Macek/PIXSELL

Po informacijama iz dobro obaviještenih krugova, iza sastanka Premijera Plenkovića s Vesnom Pusić ne stoji ni preslagivanje vlade, ni uhljebljivanje Vesne Pusić u UN-u, kako se spekuliralo u medijima zadnjih dana. Radi se o nečem puno prozaičnijem, ali i zanimljivijem.

Proteklog tjedna, protivnici projekta golf terena na Srđu izvojevali su veliku pobjedu: 10. veljače na Upravnom sudu u Splitu poništena je lokacijska dozvola za taj projekt. Dozvola je poništena jer je još u rujnu prošle godine srušena Studija utjecaja na okoliš za taj projekt. Tuženik je bilo Ministarstvo i postupak izdavanja lokacijske dozvole se mora provesti ponovno. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička, a na čelu tog resora HNS-ova – Anka Mrak Taritaš. Protiv te lokacijske dozvole Upravni spor podnijela je inicijativa “Srđ je naš”.

A HNS i golf na Srđu su povezani od samog početka tog kriminalnog projekta, koji najmanje veze ima s golfom, a najviše s manipulacijama zemljištem i gradnjom 240 luksuznih vila i dva hotela na terenu koji je otkupljen po cijeni otprilike kave na Stradunu po metru kvadratnom. Kad je 2009. otkriveno kako je ogromno gradsko zemljište na Srđu prodano stranom ulagaču za potrebe gradnje golf terena, preko cijele naslovnice “Jutarnjeg” je bila vijest kako je tadašnja gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica prodala Srđ za samo 55 kuna po metru, i da je to najveća afera otkad je Hrvatske. U velikoj reportaži objašnjeno je kako se radi o više nego očitom kriminalu, muljaži s gradskim zemljištem.

Od najveće korupcijske afere do najvećeg stranog ulaganja u tjedan dana

Svega tjedan dana kasnije na naslovnici Jutarnjeg je stajalo kako ugledni Izraelski ulagač Aaron Frenkel investira dvije milijarde dolara u Srđ i kako je to najbolji posao koji je Hrvatska ikad sklopila. Kako je došlo do kopernikanskog obrata u tako kratko vrijeme? Prvo je otkriveno da zemljište nije bilo gradsko, iako je grad supotpisao suglasnost za prodaju, već – državno. Potom je na scenu došao kupac, Aaron Frenkel, koji je doletio iz Izraela provjeriti što je pošlo po zlu i zašto je stvar zapela, i sastao se s Mesićem. Potom se otkrilo da iza svega ne stoji prokleti lopovski HDZ, već – Stipe Mesić. Koji je prije toga imenovao Aarona Frenkela našim počasnim konzulom u Izraelu, i čijim je privatnim avionom doletio u Hrvatsku iz Izraela nedugo prije, nakon što se Vladin zrakoplov pokvario. A kad je otkriveno da iza svega ne stoje (samo) Šuica i Sanader, nego Stipe Mesić, projekt je smjesta od megakriminalnog korupcijskog pothvata za iste medije postao vrlo poželjna strana investicija koja će donijeti poslove i novac u Hrvatsku. I to i ostao do danas.

Jutarnji je izbrisao većinu članaka koji su govorili o tome kako se radi o korupciji, ali neki su im promakli, pa i danas stoje na njihovim stranicama, poput onog naslovljenog “Gradske parcele nisu za golf terene“.  Naslovi početkom lipnja 2009. su govorili: “Malverzacije u Dubrovniku: Šuica rasprodala Srđ za samo 55 kuna po kvadratu”, i “Šuica prodala Srđ ispod cijene i ostavila gotovo praznu gradsku blagajnu”. Državno odvjetništvo upravo preispituje jednu od posljednjih odluka dubrovačkih gradskih vlasti za vrijeme mandata Dubravke Šuice o prodaji gradskog zemljišta na Srđu, no kako doznaje Index to bi mogla biti tek prva u nizu istraga, pisao je “Index” u članku “Krenulo je: DORH ispituje Šuicu za Srđ”. Pollitika piše, članku “pljačka stoljeća ili posao stoljeća u Dubrovniku”, “U slučaju Srđa nikada se nije radilo o golfu i golfskim terenima nego prvenstveno o apartmanizaciji dijela Dubrovnika pod krinkom golfa. Golf je u ovom slučaju sredstvo da miljenici i financijeri političkih moćnika dođu do jeftinog zemljišta na kojem će moći graditi vile i apartmane i njihovom prodajom masno zaraditi. Zastrašujuća brojka od dopuštenih skoro 3000 kreveta na Srđu, više od ičeg pokazuje o čemu se ovdje radi. Građani ovog grada nisu svjesni da je to prostor 14 puta veći nego povijesna jezgra”.



Dubravku Šuicu je na čelu Dubrovnika smijenio HNS-ov Andro Vlahušić, koji je također od velikog protivnika preko noći postao veliki pobornik golfa Srđ. U međuvremenu, donesen je, pod Sanaderovom vladom, kriminalni zakon o golfu koji omogućuje nekom tko namjerava graditi golf terene da izvlasti vlasnike okolnog zemljišta. Naime, Zakon o igralištima za golf investitoru omogućuje kupnju državnog zemljišta i njegovo izvlaštenje. Golf-tereni moraju zauzimati najmanje 85 hektara, a dopuštena je izgradnja popratnih sadržaja na čak 25% terena. To je izgrađnost veća od brojnih rezidencijalnih četvrti! Usto su na snazi ostali uvjeti prema kojima izvlašteno poljoprivredno zemljište preko noći može dijelom postati građevinsko. Pritom su ostali posve nejasni kriteriji za dobivanje dozvola za gradnju golf igrališta, što jasno daje prostora korupciji i podilaženju investitorima. Odnosno, vi od države jeftino kupite zemljište, pa onda još država prisilno od vlasnika izvlasti okolna zemljišta za potrebe za državu strašno važnog strateškog projekta golf – igrališta, i da im neku minimalnu otkupnu cijenu. Uvjeti izvlaštenja za investitore u golfu su povoljniji nego za izvlaštenje kod gradnje infrastrukturnih objekata poput pruga ili cesta! Sjetite se samo, u Zagrebu Bandić nije mogao izvlastiti za potrebe proširenja Branimirove vlasnike par straćara koji su godinama blokirali gradnju tražeći astronomske svote! Navodno je taj zakon progurao Radimir Čačić, također iz HNS-a. “Suprotno tezama da su ljudi s Bosanke oduševljeni projektom i da su prodali svoju zemlju -prodalo ih je svega 5 od 25. Tim više je potez bivše Gradonačelnice, kojim je prodala gradsko zemljište investitoru za svega 7 eura, duboko nemoralan. Njime se i prije javne rasprave o projektu pogodovalo investitoru da uz potporu Grada dođe do kupljenih potrebnih 80% zemljišta s kojima, prema Zakonu o golfu, može krenuti u izvlaštenje građana Dubrovnika od njihovih posjeda”, pisala je Pollitika u vrijeme dok se još vjerovalo kako iza svega stoji HDZ, ne HNS.

Zakon se našao i na Ustavnom sudu, a predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Petrović je tada rekao da “Zakon omogućuje prodaju zemljišta u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave bez javnog natječaja, ako taj dio ne prelazi 20 posto od ukupne površine na kojoj se planira izgradnja igrališta za golf. Takve odredbe ne postoje, primjerice, za investitora u stambene zgrade, hotele, bolnice ili nogometno igralište”.

Nacionalizirano zemljište i besplatna infrastruktura

Stvar se zakomplicirala i oko zemljišta koje je država prodala Frenkelu. Ispalo je da je ta zemlja nacionalizirana crkvi, Dominikancima, koji su još 1997. tražili povrat zemljišta. Njima ne pada na pamet prodati ga bude li im vraćeno već kane tamo saditi vinograde. Ali to i nije jedini problem. Predstavnici inicijative Srđ je naš te Zelene akcije, Đuro Capor i Enes Ćerimagić pozvali su u prošlu subotu ujutro župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića da izbriše projekt golfa iz prostornih planova Dubrovsačko-neretvanske županije. Oni traže brisanje s obzirom da je presudom Upravnog suda u Splitu poništena lokacijska dozvola za, kako su rekli, ”apartmanizaciju Srđa.” “Nakon ukidanja odluka o povećanju zahvata golfa na Srđu sa 100 na 310 hektara, nakon ukidnja rješenja prihvatljivosti za Studiju utjecaja na okoliš tog projekta, smatramo da su se stekli svi uvjeti da se ovaj projekt briše iz prostornih planova županije”, rekao je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić te dodao kako se svim dosadašnjim sudskim presudama protiv odluka raznih razina uprave vezanih za taj projekt osiguralo izbjegavanje plaćanja bilo kakve odštete investitoru.

A na upit temeljem čega bi investitori mogli tražiti odštetu, Ćerimagić je odgovorio kako drži da tvrtka Razvoj golf nikad nije imala namjeru investirati u projekt golfa na Srđu nego prenamijeniti zemljište, a potom ga prodati. ”Prenamjena se dogodila 2013. godine usvajanjem Urbanističkog plana uređenja Bosanke za taj predio, a onda je namjera bila prodati zemljište na međunarodnom tržištu nekretnina. Sve nezakonite odluke dosad se mogu tumačiti kao greška uprave koje su ispravljene sudskim odlukama. Ignoriranje sudskih odluka bi bilo protuzakonito postupanje, a takvo postupanje je podložno odštetnim zahtjevima od strane investitora”, rekao je Ćerimagić.

Kasnije su promijenili zahtjev, pa tražili da se lokacijska dozvola izmijeni s dosad predviđenih preko 300 na svega sto hektara: “U međuvremenu, donesene su tri različite presude različitih sudova koje pokazuju da se sporni projekt temelji na nezakonitim odlukama te sve govore u prilog tome da su građani i struka bili u pravu kad su upozoravali na štetnost tog projekta. Razotkrilo se također da sve one garancije koje je Razvoj golf davao da će platiti svu infrastrukturu ne stoje te da je trošak infrastrukture u cijelosti problem građana RH, javnih tvrtaka i Grada Dubrovnika”, rekao je Capor. Da stvar bude gora, voda bi morala ići iz rijeke Omble, i ti tereni i pripadajuće vile i hoteli bi trošili veći dio oskudnih vodenih resursa u Županiji, dok istovremeno dio Konavala još uvijek nema tekuću vodu.

HNS i golf

Ukratko, dakle, investitor je državno zemljište dobio za mali novac, država mu poklanja svu infrastrukturu i gradi je besplatno, a on onda može od bilo koje banke dobiti kredit za gradnju vila i hotela! Da netko meni ili vama pokloni 300 hektara na Srđu i besplatnu infrastrukturu, i nama bi banka dala kredit za gradnju, bez brige! Nije to nikakva “strana investicija”, već, po svemu sudeći, obična pljačka državne imovine. I to nacionalizirane.

Sve što se događalo oko golfa na Srđu upućuje da je upravo u tome i bila cijela priča. Od početka upućeni u projekt upozoravaju da su se tamo zapravo gradile vile i hoteli, pod firmom “popratnih sadržaja”, a da je prava namjera bila prodati ih – i to uz djelomično plaćanje unaprijed – i time financirati “gradnju golf terena” kako bi se imala izlika, ili jednostavno prenamijeniti badava poklonjeno državno zemljište u skupo građevno na elitnoj lokaciji iznad starog grada Dubrovnika. Za što je, nije teško pretpostaviti, netko dobio lijepu proviziju. U to su uglavnom bili uključeni HNS-ovi kadrovi, od Stjepana Mesića preko Vlahušića do Anke Mrak-Taritaš.

Naravno, nitko ne zna hoće li ministarstvo izdati nove dozvole, i kakve. Najbolje bi, svakako, bilo da se cijeli taj projekt odbaci, no mnogi smatraju da to sad više nije realno zbog mogućih odšteta i arbitraža. I zato ne bi trebalo čuditi da je informacija o tome da je Vesna Pusić išla lobirati kod Plenkovića za projekt golf Srđ, dakle za njegov nastavak u predviđenom obujmu i za izdavanje svih potrebnih dozvola i papira, od ekoloških do lokacijske dozvole. Jer očito mnogima u HNS-u je jako stalo do tog projekta. Razloge nije teško pretpostaviti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI