POZAMAŠNA PONUDA: Kadirov nudi milijun dolara za ove informacije

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev/Guliver Image

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je kako nudi milijun američkih dolara za informacije o tome gdje se nalaze brigade Džohar Dudajev i Šeik Mansur, koja ratuje na strani Ukrajine, piše Jutarnji list.

“Objavljujem da dajem milijun dolara svakome tko mi kaže koordinate tzv. čečenskog bataljuna. Ne smijemo ih pustiti. Trebamo ih uništiti. Oni moraju pasti na koljena i tražiti oprost Čečene i ostalih muslimana ili ćemo im odrubiti glave”, kazao je Kadirov.

No, on ipak nije ponudio svojih “milijun dolara” nego je rekao da su to sredstva “od donatora koju su spremni žrtvovati novac za takvu informaciju”.

Inače, u sklopu ruske vojske u Ukrajini ratuju i njegove paravojne formacije tzv. kadirovci, koji su već odgovorni za mnoge ratne zločine, poput onoga u gradu kod Kijeva, Buči. Najsličniji su zapravo “arkanovcima”, paravojnim formacijama iz ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su se najviše bavili “pljačkom i klanjem”.

Prije nekih mjesec dana, već je ponudio pola milijuna dolara nagrade za glavu Adama Osmajeva, zapovjednika čečenskog bataljuna Dudajev, u kojem, prema portalu Kavkaski čvor, ratuje između 200 do 300 boraca, uglavnom muslimana sa Sjevernog Kavkaza – Čečeni, Inguši, Dagestanci. Bataljun je dobio ime po Džoharu Dudajevu, nekadašnjem generalu sovjetske armije, prvom predsjedniku Čečenije koji je želio ostvariti neovisnu Čečeniju. Osmajev se pak oglasio, kazavši da je “rat u Ukrajini” zapravo nastavak “čečenskog rata” iz 2000-e godine.



“To je ista ona vojska protiv kojem smo mi ratovali, ona ista koja čini ratne zločine. Bojišnica se premjestila 600 km od Kavkaza, ali neprijatelj je ostao isti, koji se koristi istim metodama”, kaže Osmajev. Inače, Ramzan Kadirov, raspiruje ratne strasti i mržnju prema Ukrajini, pozivajući da se Kijev sravni sa zemljom, Putinov je bliski pouzdanik za objavljenja prljavih poslova. Proputinovski Čečeni odgovorni su za likvidacije mnogih Putinovih političkih i medijskih oponenata, poput Ane Politkovskaje i Borisa Njemcova. Ramzan Kadirov je objavio nekoliko lažnih videa o time da je i on na bojištu u Ukrajini, premda nema nikakvih pouzdanih podataka da je on ikada bio na bojištu u Ukrajini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI