POZNAT PROGRAM PROSLAVE OLUJE: ‘Bolje da ostanu u svojim domovima kako bi osigurali sigurno obilježavanje ove obljetnice’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na konferenciji za medije koja je održana  u Kninu, prezentiran je program obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Uz to obilježit će se i Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja.

Svečani program održat će se u srijedu i četvrtak, 4. i 5. kolovoza 2021. godine u Kninu.

Središnja svečanost na stadionu

Glavni koordinator Organizacijskog odbora, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop prezentirao je program obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja koji će se održati u srijedu i četvrtak, 4. i 5. kolovoza.



Državni tajnik Jakop je posebno istaknuo kako će se program obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja organizirati sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za što je izrađen poseban epidemiološki okvir.

Stoga će se ovogodišnja središnja svečanost održati na stadionu NK Dinara u Kninu. To će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika uz pridržavanje svih aktualnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prijedlog usuglašen s udrugama branitelja

“Prijedlog programa usuglašen je i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, a podržao ga je i Hrvatski generalski zbor“, rekao je državni tajnik Jakop

“Vjerujem kako će se svi sudionici proslave svojim ophođenjem i ponašanjem na dostojanstven način odati počast žrtvi hrvatskih branitelja i obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najmilije“, zaključio je.

“Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te VRO Oluja uvijek je povod dolaska i okupljanja velikog broja hrvatskih branitelja u Kninu“, kazao je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, naglasivši kako će se središnja proslava održati na stadionu kako bi što veći broj hrvatskih branitelja mogao sudjelovati na toj svečanosti.

Obilježavanje i u drugim gradovima

Istaknuo je kako će se 26. obljetnica VRO Oluja obilježiti i u mnogim drugim gradovima, pri čemu Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu udrugama iz Domovinskog rata u organizaciji brojnih događanja kojima se obilježava ovaj za Republiku Hrvatsku posebno važan dan.

“I ove godine Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo je 12.000 prigodnih majica koje ćemo podijeliti hrvatskim braniteljima i braniteljskim udrugama. Pozivamo sve hrvatske branitelje da nose te majice prigodom obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja i na taj način pokažu zajedništvo”, poručio je Nekić te pozvao sve hrvatske branitelje da ponosno i dostojanstveno obilježe ovaj dan, kako u Kninu tako i u svim krajevima naše Domovine.

“Dostojanstveno obilježavanje”
Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je kako MUP provodi niz mjera i radnji na području Grada Knina i okolice s ciljem sigurnog i dostojanstvenog obilježavanja obljetnice Oluje.

Također, podsjetila je kako cjelokupni djelatni sastav Ravnateljstva policije, kao i dosadašnjih godina, pojačano skrbi o općem stanju sigurnosti vodeći računa o svim redovnim i eventualnim izvanrednim okolnostima.

“Želja je, kao i uvijek, omogućiti sigurno i dostojanstveno obilježavanje obljetnice Oluje, poštujući prije svega žrtve i njihove obitelji te sve branitelje, uz potpuno uvažavanje naših zakonskih propisa. Zahvaljujem svima koji će pridonijeti u realizaciji tog cilja”, zaključila je državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović.

“Bolje da ostanu u svojim domovima”
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša je rekao kako je Ravnateljstvo policije svake godine u potpunosti pripravno za izvršenje svih zadaća, pa tako i ove godine.

“Sve sastavnice policije bit će upućene na zadaće u sigurnosnom smislu u cilju da svečanost prođe mirno i dostojanstveno“, rekao je zamjenik Prša.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doktor Pavao Jeličić je rekao kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Županijskim stožerom, kao i prošle godine, izradio epidemiološki okvir za obilježavanje obljetnice VRO Oluja s ciljem da i ove godine obljetnica prođe sigurno i da se obilježi dostojanstveno.

Doktor Jeličić je apelirao na građane starije životne dobi, građane koji imaju kronične bolesti i koji nisu cijepljeni da proslave i prate obilježavanje 26. VRO Oluja u sigurnosti svojih domova.

Također, apelirao je da građani koji imaju simptome kao što su respiratorni simptomi i glavobolje, također ostanu u svojim domovima kako bi osigurali sigurno obilježavanje ove obljetnice. Građanima koji namjeravaju doći na obilježavanje obljetnice, doktor Jeličić je poručio kako je potrebno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera, a to su održavanje fizičke distance, dezinfekcija ruku te nošenje maski u zatvorenim prostoru kao i na otvorenom ako nije moguće održavanje propisane fizičke distance.

Ćaćić pozvao građane da izvjese zastave
Zapovjednik Provedbenog stožera Oružanih snaga RH za obilježavanje vojno-redarstvene operacije Oluja i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić izvijestio je o pružanju potpore Hrvatske vojske obilježavanju 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

General-bojnik Šerić istaknuo je kako je Hrvatska vojska već počela s pripremama na terenu s težištem na uređenju glavnih mjesta provedbe svečanosti. Posebno je istaknuo uređivanje gradskog stadiona NK Dinara, a isto tako i same tvrđave, te rekao kako će u organizaciji proslave obljetnice sudjelovati oko 200 pripadnika Hrvatske vojske.

Gradonačelnik Grada Knina Marijo Ćaćić istaknuo je kako je grad u suradnji s Hrvatskom vojskom započeo pripreme za obilježavanje 26. obljetnice VRO Oluja.

Pozvao je građane da dostojanstveno proslave i da izvjese zastave. Naglasio je kako prošle godine zbog epidemioloških mjera na svečanom obilježavanju nisu mogli nazočiti svi zainteresirani građani, stoga je odlučeno da se ove godine središnja svečanost održi na stadionu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI