POZNATI ODVJETNIK O IMOVINI IVANA PALADINE: ‘Ovdje se razgovara o dvojbenoj imovini i porijeklu te imovine’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Odvjetnik Mićo Ljubenko za N1 je govorio o slučaju sporne imovine ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine.

“Ovdje se razgovara o dvojbenoj imovini i porijeklu te imovine. Za nas pravnike je tu jedna druga kategorija – je li imovina koja se stječe bila vidljiva ili nije. Sve ono što ide bezgotovinskim putem je samo po sebi vidljivo. Sve ono što su nekretnine je itekako vidljivo, čak i za javnost. Sve što se tiče dionica, trebalo bi biti ispravno jer to sustav prati”, pojasnio je.

Istaknuo je da se pritom često u javnosti miješaju dvije kategorije: “potencijalno štetan ugovor, gdje je netko pogodovano, podcijenjeno ili precijenjeno nešto stekao, s kategorijom je li taj ugovor s aspekta zakona nezakonit ili s aspekta poreza postoji neka utaja poreza.”

Što se tiče potencijalno štetnog ugovora, dodao je da se to tiče prvenstveno onog tko je oštećen te da to nije primarno problem države i zakona.

Upitan tko bi se onda mogao tužiti na to da je Paladina vjerojatno stekao imovinu zahvaljujući povlaštenim informacijama.“Oni koji sebe tu smatraju oštećenim. Ako u nekoj pravnoj osobi imamo dioničare, možda su to oni. Ali oprezno s time, dionička društva su u pravilu neki privatni kapital”, rekao je pa dodao:

“Vjerovnici su u postupku IGH prošli kroz predstečajni postupak. Tamo su imali pravne alate da se žale. Tamo su trebali iskazati eventualne prigovore. Kada se tako nešto završi, restrukturiranje je završeno. Vi sada nemate mogućnost da ćete naknadno pronalaziti informacije i otvarati predstečaj IGH. Druga je stvar što većina vjerovnika pasivno prolazi kroz to i misli da država brine o tome.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI