POZNATI SPLITSKI FILATELIST VRAĆA SE NA POSAO: Baranoviću je Hrvatska pošta nezakonito otkazala ugovor o radu

Foto: Vojko Basic/Cropix

Predsjednik Dalmatinskog kolekcionarskog društva “Diokles” Pjero Baranović, ponovno je vraćen na posao u Hrvatsku poštu d.d. koja mu je 1. travnja 2014. nezakonito otkazala Ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Baranović se vraća na posao nakon gotovo osam godina iscrpljujuće pravne bitke na svim sudskim razinama.

Kako piše Dalmatinski portal, on je svoju pravdu tražio na Općinskom radnom sudu, Županijskom, Vrhovnom, Ustavnom, pa ponovnom Vrhovnom te na Županijskom sudu. Dobio je pravomoćne presude Općinskog radnog suda u Zagrebu 28. listopada 2015. i Županijskog suda u Bjelovaru 10. veljače 2022.

Iz “Dioklesa” su poslali poziv novinarima da poprate Baranovićev povratak na posao tj. njegovo ponovno potpisivanje jednostrano i nezakonito raskinutog Ugovora o radu na neodređeno vrijeme, koje će biti u srijedu, 30. ožujka.

“Pjero Baranović jedan je od najpoznatijih hrvatskih filatelista i kolekcionara te jedini poznati hrvatski filatelistički stručnjak koji je radio u Hrvatskoj pošti, gdje je, nakon desetljeća vanjske suradnje, primljen u stalni radni odnos 2007. Na njegovu inicijativu realizirano je više od stotinu hrvatskih poštanskih maraka, a neke od njih i u suradnji sa stranim poštanskim administracijama. Također, poštanske administracije drugih zemalja realizirale su i samostalno neke od njegovih prijedloga tiskanjem poštanskih izdanja, ponajprije posvećenih znamenitim Hrvatima u inozemstvu”, rekli su u “Dioklesu”.

Dodali su kako je on i “poznati donator filatelije i kolekcionarskih predmeta čije se donacije, među ostalim, nalaze i u trajnim postavama splitskih muzeja”.



“Za svoj više od dva desetljeća dug, kontinuirani filatelistički rad i djelovanje, nagrađen je mnogim domaćim i međunarodnim priznanjima. Od 2013. nositelj je i osobne nagrade Splitsko-dalmatinske županije za kulturu, a proces za dodjelu odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu naglo je prekinut 2014. zbog nezakonitog otkaza koji je dobio u Hrvatskoj pošti d.d., čime mu je nanesena velika šteta ugledu i poprilično otežano javno djelovanje, a privatno ugrožena i egzistencija. Zbog navedenog, na kraju, s razlogom se pitamo, a vjerujemo i vi, tko će odgovarati za više od milijun kuna materijalne štete uzrokovane ovim otkazom koju u cijelosti mora isplatiti Hrvatska pošta d.d., čiji vlasnik je Republika Hrvatska”, istaknuli su u “Dioklesu”.

Pojasnili su kako je riječ o osam godina zaostalih mjesečnih primanja (95 mjeseci), regresa, božićnica, uskrsnica, uz zakonsku zateznu kamatu, te svih doprinosa (zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i prireza) kao i parničnih i sudskih troškova.

Na kraju su naglasili da je ovo tek “jedan od više desetaka slučajeva jednostrano i nezakonito otkazanih Ugovora u radu u Hrvatskoj pošti u prvoj polovini 2014. koji su ovom državnom poduzeću prouzročili višemilijunsku materijalnu štetu za koju još nitko nije odgovarao”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI