PRAVA ISTINA O ARHIVIMA: ‘Oni nisu zatvoreni, ali rade između čekića i nakovnja – zahtjeva korisnika i zakonskih rješenja!’

screenshot

"Struka je mišljenja da se ne trebaju mijenjati pojedini članci zakona o arhivskoj građi - nego da se mora donijeti potpunonovi zakon", rekao je Stipančević koji je naglasio kako danas arhivi nisu zatvoreni, ali da se u radu arhivisti moraju voditi i Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o tajnosti podataka

Nakon što je Most najavio otvaranje arhiva, a premijer Plenković podupro izmjenu Zakona o arhivskom gradivu i arhivima – ali i rekao da se novi zakon planira za treći kvartal, reagirala je i struka. Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević i trojica stručnjaka uputila su otvoreno pismo predsjedniku Sabora Boži Petrovu. Zašto, objasnili su u HRT-ovu Studiju 4 Mario Stipančević i predsjednik Hrvatskog arhivističkog društva Dražen Kušen.

Mario Stipančević rekao je da je Zakon o arhivskom gradivu i arhivima donesen 1997. i da ga treba mijenjati, ali je pri tome važno uzeti u obzir mišljenje struke. Budući da zakonodavac nije kontaktirao s njima, a zakonski su prijedlozi novog arhivskog zakona u izradi – napisali su otvoreno pismo Boži Petrovu. “Struka ima što reći”, poručio je Stipančević. Kušen je dodao kako arhivisti godinama šalju svoje prijedloge, ali ih sustavno ignoriraju.

“Struka je mišljenja da se ne trebaju mijenjati pojedini članci zakona o arhivskoj građi – nego da se mora donijeti potpunonovi zakon”, rekao je Stipančević koji je naglasio kako danas arhivi nisu zatvoreni, ali da se u radu arhivisti moraju voditi i Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o tajnosti podataka. “Arhivisti se nalaze između čekića i nakovnja – zahtjeva korisnika i zakonskih rješenja. Arhivisti su tu zbog javnosti, ali su ograničeni zakonom i trebaju se konzultirati kad se radi o zakonskim izmjenama”, zaključio je. Na pitanje je li nakon raspada Jugoslavije ukraden ili uništen dio dokumenata sigurnosnih službi Stipančević je odgovorio: “Ono što sa sigurnošću mogu reći jest – da je sve gradivo koje je došlo u arhivske institucije – ostalo u onom obliku u kojem je pristiglo. Što se s njim događalo prije, to ne znam”.

U Hrvatskoj uživo o najavljenim izmjenama Zakona o državnom arhivu govorili su Darko Rubčić, predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća, i prof. dr. sc. Hrvoje Stančić, predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Kako to da se radi o izmjenama zakona koji ne postoji i kako to da nas nitko nije konzultirao, upitali su. Ponovili su kako nisu arhivisti ti koji koče otvaranje arhiva – samo moraju poštivati zakonske propise. Da bi se situacija promijenila, mora se izraditi novi zakon, izvijestio je HRT.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI