PRAVDA OVČARU? ‘Imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike’

Screenshot

Srpski političar iz Hrvatske, bivši saborski zastupnik, član SDSS-a i desna ruka Milorada Pupovca, Vojislav Stanimirović, domaćoj je javnosti najpoznatiji kao ratni gradonačelnik okupiranog Vukovara.

Stanimirović, koji je inače rodom iz Tovarnika, česta je meta udruge iz toga mjesta koju predvodi Antun Ivanković, a koja ne odustaje od njegovog kaznenog progona tereteći Stanimirovića kao i njegovu suprugu Ljeposavu za prikrivanje zločina.

Ponovio tezu “ustaškog bastiona”

“Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru – vukovarska bolnica”, izjava je koju je Stanimirović nakon okupacije Vukovara dao za list Nova Krajina, a koja ga i danas teško diskreditira i koju je pokušao opravdati svaljivanjem krivnje na urednika tog lista tvrdeći da je sve izvučeno iz konteksta.

Iako ga je ova izjava koštala povjerenja hrvatskih građana, Vojislav Stanimirović je (a to je manje poznato), sličnu stvar 2010. godine ponovio za beogradsku Politiku:



“Ubijeni na Ovčari nisu bolesnici, već presvučeni vojnici”

“Vidite, hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. I sada ovi protokoli koji su predati mogu da rasvijetle što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici“, izjavio je pokušavši donekle opravdati masakr na Ovčari.

Podsjetimo, protiv Stanimirovića su novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević 2013. godine podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Svjedokinja teško teretila Stanimirovića

Protiv njega je, također, svjedočila Slavica Popović, jedna od oštećenica i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku. na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom svjedočila. Tada je tvrdila kako je nekoliko dana zajedno sa svekrvom skrivala ranjenog supruga, hrvatskog branitelja Marijana Popovića:

“Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija i odveli su ga. Poslije sam  doznala kako je Marijan ubijen i zakopan na njivi prema Šidu”, izjavila je.

Valja napomenuti i kako je 1992. na ulazu u Vukovar podignut spomenik četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću koji je kao znak dobre volje pri sprovođenju integracije, premješten tek 1997. godine.

Sliku spomenika koji je “krasio” Vukovar za vrijeme kada je Stanimirović imao utjecaj u tom gradu, možete pogledati OVDJE.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI