PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU UPOZORAVA: ‘Na području od Zadra do Dubrovnika nemate raspoloživ krevet gdje ćete smjestiti dijete’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Pandemija i potresi snažno su utjecali na mentalno zdravlje brojnih građana i djece, pokazala su istraživanja.

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević gostovala je u emisiji o mentalnom zdravlju Bez brige, urednice i voditeljice Dijane Čuljak, koji je pokrenula Gloria.

Na početku je izrazila zabrinutost za djecu te iznijela zabrinjavajuće podatke.

Pandemija je izazvala niz problema za brojne obitelji, stoga i porast obiteljskog nasilja, a posebno zabrinjava podatak o povećanju seksualnog nasilja, a pravobraniteljica je istaknula i da svako peto dijete ima problema s mentalnih zdravljem.

“Kazne koje se izriču seksualnim predatorima su izuzetno blage”, kazala je te dodala da se zalaže da izmjenu zakona.



Govorila je o tome i koliko je njen ured poslao preporuka školama u kojima se posebno apeliralo na učitelje i njihovo razumijevanje za djecu, u kojemu je isticana važnost psihičkog zdravlja u odnosu na borbu za što bolje ocjene.

U porastu su agresija i samoozljeđivanje, ali i sve teži oblici mentalnih poremećaja, a kaže kako stručnjaka nema dovoljno.

“Stručnjaka nema dovoljno. Na području od Zadra do Dubrovnika nemate raspoloživ krevet gdje ćete smjestiti dijete“, navela je pravobraniteljica.

Izuzetno velik broj prijava njezin ured dobiva u slučaju povrede prava djece u obiteljskim odnosima, a povećan je i broj prijava u sustavu obrazovanja za povrede prava djece na obrazovanje.

Istaknula je kako je važno da odrasli ispunjavaju roditeljsku ulogu i budu uzor svojoj djeci, dok je na poslodavce apelirala da od svojih zaposlenika ne traže dostupnost 24 sata dnevno, jer “djeca zrcale ponašanja odraslih”. “Kada vidim kako roditelji kupuju svoj mir tako da djeci puštaju crtiće na mobitelu – uznemirim se”, zaključila je pravobraniteljica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI