PRED NAMA SU PAKLENI DANI: DHMZ izdao upozorenje, u dva grada bit će najgore. Vrhunac toplotnog vala nas očekuje sredinom tjedna

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

S kalendarskim početkom ljeta stigle su nam i prave ljetne vrućine. Toplinski val u Hrvatsku stigao je dolaskom toplog zraka sa sjevera Afrike koji je donio i afrički pijesak.

Tako će u utorak najviša dnevna temperatura biti između 32 i 37 stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za utorak je izdao upozorenje o umjerenoj opasnosti od toplinskog vala za Zagreb, Karlovac, Knin, Gospić, Rijeku, Split i Dubrovnik, a za Osijek upozorava na veliku opasnost od toplinskog vala.


U ovom tjednu očekuju nas tropske noći i vrlo vrući dani, a svoju kulminaciju će toplinski val imati sredinom tjedna. Osobito to vrijedi za Zagreb i Osijek.

Krajem tjedna očekuje se lagano popuštanje vrućine i osvježenje no tropske vrućine ostaju i dalje, a prema tvrdnjama prognostičara sve to će trajati još najmanje do polovice srpnja.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je naputke o ponašanju za velikih vrućina.Ističu kako je potrebno piti dovoljno tekućine te izbjegavati napitke s kofeinom, alkoholom i šećerom. Potrebno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, što se posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike te one s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom kao, primjerice, građevinski radnici, trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti čašu do čašu i pol vode svakih 30 minuta. HZJZ preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike.

Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 11 do 16 sati, a ako to čine, preporuka je da se zaštite šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Po ovakvom vremenu potrebno je uzimati dosta tekućine, više nego inače, pa se preporučuje ne manje od dvije litre dnevno vode, čajeva i negaziranih napitaka.

Izbjegavanje pržene, pohane, slatke i jako zasoljene hrane također će pomoći u hidraciji organizma.

“Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože znaju biti znak za uzbunu”, upozoravaju iz “Štampara”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI