Predsjednica: ‘Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje’

screenshot

Ustvrdila je da hrvatski narod ima pobjednički mentalitet

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju u Kninu da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti te da se vrijednosti domoljubnog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti građanima i budućim naraštajima.

“Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ostavljamo ih povjesničarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim naraštajima”, poručila je Grabar-Kitarović na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. vojno-redarstvene operacije (VRO) “Oluja”.

To, dodala je, dugujemo i našim braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje Hrvatske, “ne kako bi bila slobodna, već i pravno uređena, demokratska, gospodarski napredna i bogata”.

Izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta

Naglasila je da su pred Hrvatskom sada novi izazovi, a prioritet je pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana.



“Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države, a snažna država uvjet je sigurnosti u suvremenom svijetu punom dinamičnih sigurnosnih izazova u promjenjivom bližem i širem sigurnosnom okruženju”, poručila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da je stoga izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta koji moramo ostvariti kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost sustava i bili spremni odgovoriti na sve moguće sigurnosne izazove i prijetnje.

Grabar-Kitarović je ustvrdila da ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak, već ulaganje u budućnost, znanost, obrazovanje, istraživanje, razvoj, gospodarstvo i sigurnu budućnost.

Istaknula je da je Domovinski rat pokazao vrhunski karakter hrvatskog vojnika – koji počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti i moralnim vrlinama.

“Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika koji se danas ističu u sjajnim rezultatima u vojničkoj obuci i požrtvovnosti u domovinskim zadaćama kao i u zadaćama u misijama diljem svijeta”, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska će podupirati europski put BiH

Naglasila je da će Hrvatska podupirati europski put BiH, “ostajući privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu potporu zahtjevima Hrvata za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava”.

To, dodala je, uključuje i potporu svim izbjeglim i protjeranim Hrvatima izvan BiH u ostvarivanju njihovih političkih, imovinskih i drugih prava.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira koji i danas živimo.

Podsjetivši na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako hrvatska zastava na kninskoj zastavi označava djelo dovršenja uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske te riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška “zapovijed izvršena”, ustvrdila je da one “najvjerodostojnije govore o tom vremenu i duhu ljudi koji su stvarali, branili i oslobađali Hrvatsku”, što je popraćeno pljeskom okupljenih u Kninu.

Naglasila je i da je s odmakom vremena Oluja postala školski primjer uspješno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu.

Osvrnuvši se na uspjeh srebrnih hrvatskih nogometaša, Grabar-Kitarović je poručila da to pokazuje koliko možemo kad smo složni i jedinstveni.

Ustvrdila je da hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, ali i kazala da joj se ponekad čini “da sami sebi ne priznajemo koliko potencijala imamo i koliko toga smo postigli”.

“Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu. Moramo stoga osloboditi te svoje velike kreativne energije, dati prostora razvoju, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Bit će to najveći dar zahvalnosti svim dionicima ove velike pobjede”, poručila je predsjednica.

Nakon obraćanja državnog vrha okupljenima u Kninu zapaljena je 241 svijeća u čast isto toliko poginulih pripadnika hrvatskih snaga u Oluji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI