PREDSJEDNICA EKSKLUZIVNO: ‘Detalji o putu nisu bili javni kako netko ne bi osujetio planirane sastanke!’

screenshot

Prvi put nakon povratka iz SAD-a, i na drugu obljetnicu izbora na dužnost, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za HRT

U prvome izdanju svoje emisije u udarnome terminu Tihomir Dujmović ugošćuje predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. Riječ je o ekskluzivnome intervjuu u kojemu predsjednica Republike Hrvatske govori o prve dvije godine svojega mandata, a osvrnut će se i na razloge i pobude svojega puta u Sjedinjene Američke Države koji je izazvao mnogobrojne reakcije u Hrvatskoj.

Između ostalog, objasnila je razloge odlaska u SAD.

“Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u. Moram vam kazati da još kao veleposlanica Hrvatske 2008. godine svjedočila sam tom razdoblju tranzicije između predsjednika Busha i predsjednika Obame i shvatila sam koliko je to razdoblje iznimno bitno za pozicioniranje države. Sad se nalazimo, zapravo, u jednoj fazi kad su stvari još neizvjesnije. Gospodin Trump prije nije djelovao u politici. Dakle, ne znaju se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike. Svrha mojega puta bila je iskoristiti sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da netko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo”, rekla je predsjednica.

“Prije nego što sam otišla objavili smo da sam otišla na službeno putovanje, no nismo objavili neke detalje jer što kad idete na takav tip razgovora uvijek se nađe netko tko nije sklon tome i želi osujetiti takve sastanke. Tijekom cijelog boravka sa mnom bio je djelatnik veleposlanstva. Sam veleposlanik tada je bio na godišnjem, sa svojom ženom u Bruxellesu. U tom ključnom trenutku netko je trebao odraditi taj posao. Danas je doba moderne diplomacije, 21. stoljeća, diplomacija je personalna i personalizirana i više će se toga događati tako nego na crvenim tepisima”, rekla je predsjednica.

S kim je sve razgovarala i o čemu



“Održala sam dvadesetak dogovorenih sastanak s kongresmenim, think-tankovima, u New Yorku sam se našla s nekima od bliskih Trumpovih suradnika. Nije bilo letova, već vožnje po 20 sati. Mogu vam reći da se politika Trumpove administracije fokusira na Siriju i ratna žarišta te treba staviti fokus i na nas. Ako se to ne učini, još će se više sporiti pristup EU naših susjednih država. Moramo se postaviti kao sugovornik, kao zemlja koja sa susjednim zemljama može rješavati krucijalno važna pitanja za Hrvatsku.. Razgovarala sam o našim stavovima sa susjednim zemljama, ukidanju viza za hrvatske državljane, o sustavu dvostrukog oporezivanju, hrvatskom poduzetništvu i kako poslovati, o obrambenoj suradnji i NATO-u, energetskoj i prometnoj infrastrukturi srednje Europe kojoj pripadamo”, dodala je predsjednica o razgovorima koje je vodila u SAD-u.

“Napise medija doživljavam kao mobbing”

Na bivše predsjednike i njihova putovanja u SAD nije se željela osvrtati. “Imam svoju agendu, imam program i obećanja koja sam dala građanima koja namjeravam održati. Čula sam svašta ovih dana, da sam trebala doći s ogromnim izaslanstvom, na crvenom tepihu, posebnim zrakoplovom, dok je još Obama predsjednik, a nisam došla njemu u posjet, svašta, deplasirano. Bilo je priča da sam otišla na estetske, kirurške zahvate, a takav zahvat potreban je našoj diplomaciji dio koje ne radi svoj posao. Nadam se da ćemo sljedeći tjedan premijer i ja početi reformirati tu službu. Što se tiče medija, počela sam to doživljavati kao mobbing. Imam dojam da dijelom medije, a dijelom analitičare smeta agenda koju vodim”, kometira predsjednica ono što se posljednjih dana moglo čuti o njezinu putu.

“Ovi napadi mogu me samo ojačati. Apsolutno ću nastaviti raditi sve što je u mojoj moći da rješavam u Hrvatskoj ključna pitanja, demografiju, jačam hrvatski ponos”, dodala je među ostalim.

“Nacionalni interesi moraju svima biti zajednički”, rekla je.

Inicijativa Jadran – Baltik

Na pitanje o vanjskopolitičkoj strategiji Jadran – Baltik koje je značilo odmak od regije, predsjednica je dodala da nema ništa protiv jugoistoka Europe.

“Odupirala sam se regiji s velikim slovom, kao neke Jugoslavije. Inicijativa triju mora nisam željela da se zaključamo na Balkan. Smeta mi kad kažu da je Hrvatska mala zemlja. Nije, vjerujete mi, ni geografski, a pogotovo po potencijalima. Jadran – Baltik usmjerena je na jačanje prostora srednje Europe kojem Hrvatska pripada. Na jugu smo uspravnice između Jadrana i Baltika. G. Duda i ja predsjedat ćemo o tome na novom sastanku koji će se usmjeriti na bolje povezivanje, ali uključit ćemo i jugoistok Europe, on neće biti uključen. Bit će to integracija EU i NATO-a”, objašnjava Predsjednica.

Na pitanje kako su veleposlanici tumačili tu inicijativu, predsjednica je rekla da su veleposlanici za Vlade Tihomira Oreškovića to podržali, a nada se da će to učiniti i sadašnji, uz ministra vanjskih poslova, Stiera.

Na pitanje o veleposlanicima koji ne promiču hrvatske interese, o čemu je ranije u intervjuima govorila, predsjednica ih ni ovoga puta nije željela imenovati.

“Kad smo iz veleposlanstva u Beogradu dobili upit da na Dan domovinske zahvalnosti spuste zastave na pola koplja, pitali su što da rade. Kako uopće tako nešto mogu pitati?”, pita se predsjednica.

Porcija uvreda iz Srbije

“Tvrdim da u Hrvatskoj nema ustaštva ni fašizma. Nema stranke koja to propagira. Za razliku od Srbije u kojoj tvrde da je zapadna granica Srbije Virovitica – Karlovac – Karlobag. Srbija prije svega treba pogledati sebe. O tome sam također razgovarala u SAD-u. Mi u Srbiji želimo partnera, ali oni moraju promijeniti svoju retoriku. Ako misle da će optužujući Hrvatsku za ustaštvo lakše ući u EU, varaju se. Moraju odlučiti u kojem pravcu žele ići. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu. To Srbija ne želi priznati”, rekla je predsjednica te dodala da sa Srbijom nećemo igrati ping-pong.

“Kad dođemo do teških pitanja u pregovorima, pitanja o granicama, Srbija će opet reći da Hrvatska radi probleme. Ne smije se zanemariti da takvi problemi postoje, postoje kriteriji koje Srbija mora ispuniti i bez toga ne mogu u EU. I mi smo svoje kriterije ispunili kada smo pristupali EU”, ističe Grabar Kitarović.

“Oluja je bila obrambena akcija koja je oslobodila zarobljena područja. To što Srbija radi na neki je način podilaženje vlastitoj javnosti i građenje mitova. Oni ove godine ulaze u predsjedničke izbore. Ne žele u NATO, a žele u EU. Nemam ništa protiv njihove suradnje s Rusijom, ali te vojne vježbe koje rade trebaju biti transparentne. Od koga se oni to brane, za koga rade te vježbe?”, pita se Predsjednica.

“Hrvatska mora donijeti odluke o zrakoplovstvu, donijet će se politička odluka, konsenzus svih o borbenom zrakoplovstvu, koji je model najbolji, koja vrsta borbenih zrakoplova i sl., sve će to biti dogovoreno”, dodala je.

Opasnosti koje prijete iz BiH

“Stabilnost i sigurnost BiH iznimno je bitna. Mi osim toga imamo odgovornost kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma za sigurnost u BiH. Obratila sam se protiv okoštalih struktura. Postoje ljudi i strukture koji blokiraju BiH na putu prema naprijed. Gaje predrasude i prema nama i prema Srbiji i svima onima koji bi trebali raditi na unutarnjoj stabilnosti BiH. To nisu unutarnja miješanja. Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, da što prije bude integrirana u zapad. Treba im pružiti potporu, da iza njih nije samo Hrvatska nego i međunarodna zajednica. Ne možemo zanemariti potencijalne opasnosti jer postoje problemi radikalizacije dijelova društva. Svjesna je toga i islamska zajednica u BiH, trude se da izoliraju radikale, da pokušavaju spriječite odlaske na bojišta, no država se ne smije izolirati u borbi protiv toga, može tražiti pomoć i Hrvatske. Postoje i zemlje koje joj ne žele dobro, već zlo”, smatra Grabar Kitarović.

Incidenti iza kojih stoji Dodik

 “RS se ponaša kao zaseban entitet, a 9. siječnja je jedan veliki mit i provokacija, a ne dan kada je RS nastao”, smatra hrvatska predsjednica.

“Pozornost se treba vratiti na BiH, potrebno je spriječiti potencijalne sukobe i ugroze, raditi na tome da BiH ostane suverena, konstitutivna, jednakopravna svih triju naroda, uključujući RS”, dodala je Grabar Kitarović.

Trg maršala Tita

Na pitanje je li vrijeme da se odmaknemo od svih totalitarizama, predsjednica se osvrnula na micanje biste Tita iz svojeg Ureda na samom početku mandata, dodavši da je već time dala svoje mišljenje.

“Povjesničari, stručnjaci, svi  se trebaju baviti time kako se odnositi prema simbolima totalitarističkih režima. Moderna Hrvatska je nastala na temeljima borbe sinova i kćeri ustaša i partizana. Koncept zajedništva koji je promicao Tuđman nešto je najvrjednije što imamo. Ne dajmo se zavaravati da će mir na prostoru jugoistočne Europe trajati vječno. Ne smijemo si dopustiti da nam netko nabaci ustašku guju i da se mi onda nabacujemo njome, umjesto da mislimo na to kako riješiti nezaposlenost, kako zadržati mlade… Zajedništvo, optimizam, vjera u svoju domovinu, to je ono za što se zalažem”, zaključila je predsjednica u svojem gostovanju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI