PREDSJEDNICA KoHOM-a O STANJU U OBITELJSKOJ MEDICINI: ‘Situacija je katastrofalna, u sljedećih pet godina pola Hrvatske ostat će bez obiteljskog liječnika’

Screenshot/N1

Obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji “ide” najavljena reforma zdravstva. “Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo 4 online sastanka prije dva mjeseca, a sve se događa bez našeg znanja i sudjelovanja”, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) na 13. kongresu KoHOM-a u Šibeniku, objavio je N1.

Dodala je kako o svemu slušaju iz medija i uopće ne znaju što im se sprema, a njihovi se prijedlozi ne uvažavaju.

Ban Toskić se osvrnula na situaciju u obiteljskoj medicini za koju je rekla da je katastrofalna. Rekla je da od 2200 ordinacija njih je više od stotinu prazno. Osim toga, više od 700 liječnika starije je od 60 godina, a 190 ih ima više od 65 godina.

“Naše projekcije su da će u sljedećih pet godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam”, naglasila je Nataša Ban Toskić.

Za komunikaciju s ministrom kazala je da se odvija uglavnom putem medija. Naglasila je da su službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nisu dobili. Također, kazala je, njihove primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Naglasila je da su otvoreni za suradnju, ali to ovisi isključivo o institucijama.



Inače, kongres se održava pod nazivom “Obiteljski doktori – Eksperti potpuno drugačiji od drugih”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI