PREDSJEDNICA SINDIKATA ZDRAVSTVA OGORČENO: ‘Medicinske sestre rade posao pripreme citostatika za koji nisu kvalificirane’

Pixabay

“Uprava riječke bolnice prisiljava medicinske sestre na Klinici za onkologiju da rade posao pripreme citostatika za koji nisu kvalificirane, pa su o tome izvijestili inspekciju zdravstva”, rekla je Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva, objavio je HRT.

Dodala je kako medicinske sestre, uz loše uvjete rada, na Klinici za onkologiju i radioterapiju, rade i posao za koji nisu kvalificirane, a to je priprema citostatika u digestoru, a potom i njegova primjena.

“Trebale bi raditi samo dio posla za koji su kvalificirane, tj. primjenjivati citostatsku terapiju”, istaknula je.

Prema njezinim riječima, pripremu citostatika, kao i u svim drugim bolnicama, trebaju obavljati farmaceutski tehničari ili magistri farmacije i dostaviti ih na kliniku kako bi medicinske sestre tu terapiju primijenile.

Ističe da je takav rad opasan po zdravlje sestara, koje su ionako preopterećene, te da može ugroziti i njih i pacijente.



“O svemu je upućena prijava inspekciji zdravstva i nadamo se da će ona intervenirati što prije”, zaključila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI