PREDSJEDNICI DALI IZJAVE! Macron: ‘Prvi sam predsjednik Francuske ovdje od osamostaljenja Hrvatske, to je nepravda’

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Dario Andrišek, Marko Beljan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron došao je na Pantovčak gdje se sastao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Nakon svečanog dočeka i razgovora iza zatvorenih vrata, zajedno su dali izjave za medije.

Milanović je prvi dao izjavu:

“Čast mi je, tako se počinje, no posebna mi je čast da je Hrvatsku posjetio francuski predsjednik, razgovarali smo o nabavci zrakoplova, zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini i Rusiji, to Francuska gleda šire. Razgovor je bio dobar, radujem se svemu, ovo je za nas mali novi početak.

Ostajemo euroatlantska zemlja. Ove narančaste vrpce nastale su jutros, nakon druge kave moja supruga kaže da je svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, drago mi je da se francuski predsjednik pridružio”.



Nakon njega oglasio se i Macron:

“Hvala što ste nas podsjetili na zajednički projekt, hvala na srdačnom dočeku i razgovoru. Ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja, radi se o nepravdi. Današnje partnerstvo osvijestit će našu bilateralnu vezu prema Europi obrane koja sudjeluje u NATO-u.

Naše dvije zemlje radit će na sigurnosti, migracijama, istraživanjima, to su teme koje pokazuju europski put Hrvatske – Schengen i integracija. To će biti projekti francuskog predsjedanja EU”, rekao je.

Zanimljivo je i što je Macron činjenicu da Hrvatsku dosad nikada nije posjetio francuski predsjednik, nazvao nepravdom. Isto tako, Macron će položiti vijence stradalima u Domovinskom ratu, a politika Francuske u tom razdoblju nije bila sklona Hrvatskoj samostalnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI