PREDSJEDNIK FEDERACIJE BiH ODBACIO KRITIKE: Čavara najavio da će imenovati ustavne suce

Pixabay

Međunarodni dužnosnici uputili su kritike Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH da je blokirao izbor ustavnih sudaca tog entiteta. On je odbacio te kritike te nagovijestio da će ih imenovati.

SAD je ranije uveo sankcije Čavari, uključujući zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt prošloga je tjedna pozvao Čavaru da to učini, a njegov odgovor da postoje i drugi problemi američko veleposlanstvo u BiH je nazvalo “arogantnim”.

“Te probleme trebamo rješavati. Ne mislim da ne treba rješavati pitanje imenovanja sudaca Ustavnoga suda, ali to se nije moglo napraviti jer nismo imali političkog dogovora”, rekao je Čavara.

Pozvao je na razgovor 25 kandidata za suce, a troje je poziv odbilo.



Popunjavanje ustavnog suda ključno je da bi on mogao normalno raditi, ali i da bi profunkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pojedinih naroda osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI