Predsjednik HOS-a najavio poštivanje austrijskih zakona: Nema zastava i majica

U Austriji je na snagu stupio zakon po kojem su za isticanje ustaških simbola predviđene visoke novčane kazne od 4000 eura.

A u slučaju ponovljenog nedjela sankcije su i do 10.000 eura.

Komemoracija od ove godine više ne spada u vjerska događanje, pa se sada na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju pa policija može prekinuti komemoraciju ako vidi da se krši zakon.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a, o svemu je za Večernji list rekao:

“Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji “hrvatska kuhinja”. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura”.



Barišić je i rekao kako je za njega i za članove udruge Bleiburg simbol stradanja hrvatskog naroda, kamo se HOS-ovci odlaze pomoliti za žrtve, da se nikada ne zaboravi, te dodao:

“Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI